Έξι εβδομάδες ανόδου συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ολοκληρώνοντας τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 849,81 μονάδες, με οριακή υποχώρηση (-0,03%). Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 13 μηνών και η επενδυτική ψυχολογία παραμένει θετική.

Στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι αγοραστές κατάφεραν να απορροφήσουν τις ρευστοποιήσεις και από το χαμηλό των 843 μονάδων να κλείσουν την αγορά οριακά αρνητική. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά και τις μετοχικές εξελίξεις στην ΓΕΚ Τέρνα όπου και σήμερα διακινήθηκε ένα ακόμη πακέτο, το οποίο αφορούσε το 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, στην τιμή των 11,20 ευρώ, υψηλότερα κατά 20% σχεδόν από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέρος του ποσοστού που κατείχε η Reggeborgh και μεταβιβάστηκε στη Μαριάννα Λάτση, με τις μετοχικές αλλαγές να συνεχίζονται στον όμιλο.

Όσον αφορά το χρηματιστήριο Αθηνών μέχρι στιγμής, το συνολικό πρόσημο των εν λόγω εξελίξεων είναι θετικό για την αγορά, η οποία έχει κάνει μια σημαντική πορεία από τα χαμηλά των 726 μονάδων στα τέλη του Ιανουαρίου, με την εστίαση να βρίσκεται και στην επίδοση που μπορεί να έχει την ώρα που εκδόσεις ομολόγων και επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων να αναμένεται να αφαιρέσουν μέρος της ρευστότητάς της.

Το επόμενο δίμηνο επομένως θα είναι ένα ακόμη σημαντικό τεστ για την ικανότητα του χρηματιστηρίου Αθηνών να προσελκύσει νέα κεφάλαια που θα τροφοδοτήσουν τη συνέχιση της ανοδικής του πορείας.

Το ζητούμενο είναι το πώς θα κινηθεί η αγορά μόλις ολοκληρωθούν οι αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων των αναδυόμενων διαχειριστών κεφαλαίων μετά το κλείσιμο της αγοράς την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, όπου και οι δείκτες θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευσή τους στη νέα τους μορφή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021.

Σε μεγάλο βαθμό, η τρέχουσα ανοδική κίνηση στην αγορά, η οποία αφορά μόνο τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνδέεται ευθέως με τις εισροές από το rebalancing των δεικτών FTSE/Russell. Οι ελληνικές συμμετοχές θα αυξηθούν από τις 9 σε 11 μετοχές στον δείκτη FTSE Emerging Markets με ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ελληνικών μετοχών στους δείκτες των αναδυόμενων αγορών. Η στάθμιση της Ελλάδας στις αναδυόμενες αγορές θα αυξηθεί από το 0,20% στο 0,22% στο FTSE/Russell Emerging Markets και ακόμα πιο σημαντική όμως θα είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στον δείκτη των EMEA από το 1,48% στο 1,65% ή αύξηση 0,17% της στάθμισης της χώρας μας στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών της περιοχής μας.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης ο οποίος έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 2.045,11 μονάδες και με εβδομαδιαία απόδοση +3,09%, ο ΟΛΠ με 2,83% σημείωσε την μεγαλύτερη θετική απόδοση και ακολούθησαν η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα με 2,4% και 2,37% αντίστοιχα ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν η ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια.

Σε αρνητικό έδαφος και με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η ΕΥΔΑΠ με 1,74% και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% η Βιοχ΄λκο, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και ΟΠΑΠ ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν η Coca Cola, Jumbo, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Πειραιώς, Σαράντης και Τιτάνας με την Motor Oil και Aegean να κλείνουν αμετάβλητες.

Διαβάστε ακόμα:

Στο «Γέφυρα ΙΙ» ποντάρουν οι τράπεζες – Ποιοι δανειολήπτες θεωρούνται επιλέξιμοι

Εμβόλιο Pfizer – Μπουρλά: Ο Νετανιάχου μου τηλεφωνούσε 30 φορές την ημέρα