Την ώρα που η 4ήμερη εβδομάδα εργασίας γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα υιοθέτησε μια διαφορετική στάση και εισήγαγε την 6ήμερη εβδομάδα εργασίας για ορισμένους κλάδους. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται πιο ελκυστικό οικονομικά για κάποιους, μια μελέτη ανέδειξε την Ελλάδα ως τη χώρα με τη χαμηλότερη μέση αύξηση μισθών από το 2012.

Έτσι, με μέση αύξηση μόλις 1,5% μεταξύ 2012-2022, η Ελλάδα ανακηρύχθηκε η χώρα με τη χαμηλότερη μέση αύξηση μισθών. Η νομοθεσία για την 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία, η οποία έχει εισαχθεί για όσους εργάζονται σε βιομηχανίες που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, είναι προαιρετική και δίνει στους εργαζόμενους την επιλογή να εργαστούν επιπλέον 2 ώρες την ημέρα ή μία 8ωρη βάρδια.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι μέσοι μισθοί στην Ουγγαρία έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 100% από το 2012, δηλαδή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Ακολουθεί πίνακας με τις χαμηλότερες μέσες αυξήσεις μισθών ανά χώρα από το 2012:

Η ομάδα του Utility Bidder διεξήγαγε έρευνα για να αποκαλύψει τις χώρες με τις μικρότερες (& τις μεγαλύτερες) μέσες αυξήσεις μισθών από το 2012, τις χώρες με τα υψηλότερα (& τα χαμηλότερα) ποσοστά πληθωρισμού 10 ετών, τις χώρες που έχουν μείνει περισσότερο πίσω από τον πληθωρισμό και τους κλάδους του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μικρότερη αύξηση μισθών.

Μπορείτε να δείτε την έρευνα ΕΔΩ

Περαιτέρω ευρήματα της μελέτης:

  • Οι μισθοί στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μείνει περισσότερο πίσω από τον πληθωρισμό τα τελευταία 10 χρόνια. Οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα τρίτο μεταξύ 2012 και 2022, ενώ οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόνο κατά 14,04%.
  • Το Μεξικό παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό πληθωρισμού 10 ετών σύμφωνα με τον δείκτη ΔΤΚ, με 56,9%, ακολουθούμενο από την Ουγγαρία (50,2%) και τη Λιθουανία (48,7%).
  • Ο κλάδος «Χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες» έχει δει το μικρότερο μέσο ρυθμό αύξησης των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την τελευταία πενταετία. Ο διάμεσος μισθός αυξήθηκε από 36.520 λίρες σε 39.231 λίρες μεταξύ 2017 και 2022.

Διαβάστε ακόμη 

Αναλυτές: Σε vertigo το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας – Τι σημαίνει το «μετέωρο Κοινοβούλιο» για τις αγορές

Delivery Hero: Αντιμέτωπη με πρόστιμο €400 εκατ. για αντιμονοπωλιακές παραβάσεις

Το πόρισμα για την έρευνα στον Ρέμο για φοροδιαφυγή, εικονικές συναλλαγές και ξέπλυμα 1,8 εκατ. ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ