Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ανακοίνωσε ότι οι πιέσεις από τη διακοπή της φυσικής λειτουργίας στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης είναι κατά πολύ ισχυρότερες, ειδικά για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, σχολιάζοντας όσα προκύπτουν από το Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών στο λιανεμπόριο για τον Νοέμβριο 2020.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο Λιανικό Εμπόριο του Νοεμβρίου, οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο εμπόριο κατά την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις (lockdown) το εν λόγω χρονικό διάστημα, αποδεικνύονται ιδιαίτερα ισχυρές. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 7,9% σε ετήσια βάση.

Ανοδικά κινήθηκαν μόνο τα φαρμακευτικά και καλλυντικά (+29,8%), τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (+14,5%), καθώς και οι πωλήσεις εκτός καταστημάτων -κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου (+60,5%) για ευνόητους λόγους.

Αντίθετα, ισχυρότατη πτώση του ΔΚΕ σημειώθηκε σε αρκετές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η Ένδυση-Υπόδηση (-56,5%) και τα Καύσιμα και Λιπαντικά Αυτοκινήτων (-31,1%).

Παρά την παραπάνω εξαιρετική μείωση στην Ένδυση και Υπόδηση, ο ΔΚΕ δεν αποδίδει το πλήρες μέγεθος των απωλειών στο Λιανικό Εμπόριο για τον μήνα Νοέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι ο ΔΚΕ υποτιμά τη συρρίκνωση του τζίρου στην Ένδυση και Υπόδηση, καθώς για πάρα πολλές εμπορικές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου η πτώση του κύκλου εργασιών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη τον μήνα αναγκαστικής διακοπής της φυσικής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συνεπώς, στο λιανικό εμπόριο εντοπίζονται ασύμμετρες επιπτώσεις από την επιβολή του lockdown».

Διαβάστε ακόμη

ΕΤΕ: Αίτηση ένταξης στον «Ηρακλή» για το «Frontier»

Ποια ελληνική εταιρεία έδωσε μπόνους €1,5 εκατ. στους εργαζομένους της

MLS: Νέα καθυστέρηση για τον ισολογισμό του 2019 – Το μήνυμα στους ομολογιούχους