Το «χρέος» της Ευρώπης να στηρίξει την Ελλάδα «που αποτελεί εξωτερικό της σύνορο και βρίσκεται, γεωπολιτικά, σε μια κυριολεκτικά ‘καυτή’ ζώνη» υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρώπινων Πόρων και Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, μιλώντας στο πλαίσιο δείπνου, που παρέθεσε χθες προς τιμήν του, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. «Αν δεν στηρίξουμε την Ελλάδα, αν δεν ‘εξάγουμε’ μέσω των συνόρων της σταθερότητα, τότε θα ‘εισάγουμε’ αποσταθεροποίηση, που θα λειτουργήσει σε βάρος όλων μας» ανέφερε συγκεκριμένα.

Αναφερόμενος στις διαδικασίες μέσω των οποίων η Ε.Ε. ασκεί πολιτική, ο κ. Έτινγκερ υπογράμμισε ότι «η εποχή της ομοφωνίας πρέπει να αποτελέσει παρελθόν». Όπως υποστήριξε, η Ευρώπη οφείλει να αποφασίζει βάσει πλειοψηφίας, ώστε να κινείται γρήγορα και αποτελεσματικά, δίνοντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις σε κρίσιμα ζητήματα, οικονομικά αλλά και πολιτικά. «Αν δεν πράξει ανάλογα, αν δεν κινηθεί με ταχύτητα, τότε κινδυνεύει να συμπιεστεί μεταξύ Ηνωμένων Πολιτείων και Κίνας» προειδοποίησε.

Σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα της Κομισιόν για την ψηφιοποίηση της Ευρώπης, καθώς και το ‘Horizon 2020’ θα συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας. «Η Ελλάδα στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εναρμονιστεί πλήρως, αξιοποιώντας τα κοινοτικά προγράμματα ψηφιοποίησης, έρευνας και καινοτομίας, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, τομείς οι οποίοι συμμετέχουν σήμερα με πολύ χαμηλό ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Μαραγκός, χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική τη συμβολή του Επιτρόπου Έτινγκερ, για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της περιόδου 2021-2027 και συνέχισε, λέγοντας ότι «οι κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από την απερχόμενη Επιτροπή είναι στη σωστή κατεύθυνση». Σημείωσε ωστόσο, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να ενισχυθεί, μιας και σήμερα οι προκλήσεις είναι πολλές σε κύρια μέτωπα, όπως το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, η ψηφιακή μετάβαση, η κοινωνική συνοχή, η οικονομική διακυβέρνηση και η τραπεζική ένωση, θέματα τα οποία αγγίζουν άμεσα την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι χρέος της Ε.Ε. είναι να καταστεί κέντρο των ψηφιακών εξελίξεων και να επενδύσει δυναμικά στον τομέα, ώστε να προλάβει τις εξελίξεις και να μην αποτελέσει ουραγό των κρατών της Ασίας και των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε πως «η ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να διεκδικήσει ηγετική θέση στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία».