Ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7% εμφάνισε στο α’ τρίμηνο η ελληνική οικονομία, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτες αντοχές στις εξωγενείς προκλήσεις και πραγματοποιώντας ένα δυνατό «μπάσιμο» στο 2022, εν όψει της δύσκολης συνέχειας.  

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):  

  • Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, παρουσίασε αύξηση κατά 2,3% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021 (τριμηνιαίο επίπεδο), ενώ σε σύγκριση με το α’  τρίμηνο του 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,0% (ετήσιο επίπεδο).
  • Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, εμφάνισε άνοδο κατά 7,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021.

Όπως αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, η ετήσια επίδοση κατά 7% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θετικές επιδόσεις της καταναλωτικής δαπάνης (+10,5%) και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (12,7%). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών δε, ενισχύθηκαν κατά 9,6%, με τις εξαγωγές αγαθών να ενισχύονται κατά 2,5% και των υπηρεσιών κατά 23%. Όσον αφορά τις εισαγωγές, διαμορφώθηκαν στο +17,5% (αγαθά +17,8%, υπηρεσίες +15,5%).

Σε τριμηνιαίο επίπεδο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,5%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις ενισχύθηκαν κατά 3,7%. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 3,6% και οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 5,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο α’ τρίμηνο του 2021 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ ήταν αρνητικός κατά 2,3%, ενώ στο δ’ τρίμηνο του ίδιου έτους ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν θετικός κατά 7,7%. Συνολικά στο 12μηνο του 2021, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 8,3%. 

Τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά γιατί αφενός αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στις εξωγενείς προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κ.α.), εξασφαλίζοντας παράλληλα μια καλή αφετηρία για το 2022, αφετέρου επιτρέπουν στην κυβέρνηση να σχεδιάσει την επόμενη δέσμη μέτρων στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών έναντι του πληθωριστικού κύματος. 

Άλλωστε, τον Απρίλιο ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 10,2%. Την Πέμπτη δε, θα ανακοινωθούν τα στοιχεία του Μαΐου, με τις εκτιμήσεις των αναλυτών να περιμένουν περαιτέρω ενίσχυση του φαινομένου, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τόσο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών όσο και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.  

Όσον αφορά τα επόμενα τρίμηνα, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι η αισθητή ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου θα αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις των παράλληλων κρίσεων της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πορεία ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν περιμένει ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2022 και 3,1% κατά τη διάρκεια του 2023.  

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα ρεύματος: Μετά τις 14 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα 600 ευρώ

Δύο νέα ξενοδοχεία σε ιστορικά κτήρια της οδού Πανεπιστημίου

Την Τετάρτη 8/6 στο σφυρί η οικία της Μελίνας Εμφιετζόγλου στην Κηφισιά – Τιμή εκκίνησης τα €2,9 εκατ. (pics)