Για αύριο Τετάρτη το μεσημέρι, εάν μέχρι τότε δεν γίνει κάποια κίνηση προς αποτροπή του, έχει προγραμματιστεί ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την οικία της Μελίνας Εμφιετζόγλου, Διευθύνουσας Συμβούλου της Μηχανικής και θυγατέρας του ιδρυτή και Προέδρου της εταιρείας Πρόδρομου Εμφιετζόγλου.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο 1.737 τ.μ. στη θέση «Πύρνα» του Δήμου Κηφισιάς, όπου υπάρχει παλαιά διατηρητέα οικία, η οποία αποτελείται από υπόγειο 177,23 τ.μ., ισόγειο 152,55 τ.μ., Α’ όροφο 152,55 τ.μ. και δώμα 95,85 τ.μ. Η κατοικία έχει ανακαινισθεί εκ βάθρων το 1998.

Το ακίνητο, που σημειωτέον, έχει ανεγερθεί περί το 1905 και λειτουργούσε αρχικά ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Πύρνα», βαρύνεται με πολλές υποθήκες και κατασχέσεις με τελευταία και καθοριστική αυτή που έγινε υπέρ της Εθνικής Τράπεζας την 1η Νοεμβρίου 2021 για ποσό 50.000 ευρώ. Οι σχετικές απαιτήσεις έχουν περάσει στη doValue που είναι και η επισπεύδουσα, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Η προσφυγή και η δικαστική απόφαση

Ωστόσο, η αρχική τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 2.679.000 ευρώ και προηγήθηκε ανακοπή της οφειλέτριας κατά της Εθνικής Τράπεζας με την οποία επικαλέστηκε σφάλμα ως προς την εκτίμηση της αξίας του κατασχεμένου ακινήτου, ζητώντας τη διόρθωση της τιμής στο ποσό των 2.900.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ιστορικό, το ακίνητο περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, στην Μ. Εμφιετζόγλου μέσω αγοράς που έγινε τον Οκτώβριο του 1993.

Κατά την αναλυτική περιγραφή στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, πρόκειται για διατηρητέα μονοκατοικία, που αποτελείται από ημιυπόγειο, υπερυψωμένο ισόγειο, δύο, άνω του ισογείου, ορόφους, εκ των οποίων ο ένας σε εσοχή και δύο κλειστές θέσεις στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο επιφάνειας 42 τ.μ.

Ο χώρος του ημιυπόγειου αποτελείται από καθιστικό, δωμάτιο υπηρεσίας με WC, κουζίνα, λουτρό, αποθήκη, βεστιάριο και λεβητοστάσιο. Έχει επιφάνεια κύριων χώρων 167,68 τ.μ. και βοηθητικών 30,81 τ.μ.. Η πρόσβαση σε αυτό επιτυγχάνεται με κλίμακα από τον κήπο.

Το ισόγειο αποτελείται από είσοδο, καθιστικό, τραπεζαρία και βιβλιοθήκη, ενώ έχει επιφάνεια 153,68 τ.μ.. Ο Α’ όροφος αποτελείται από προθάλαμο, δύο υπνοδωμάτια, εκ των οποίων το ένα με λουτρό ensuite και έτερο λουτρό και έχει επιφάνεια 153,68 τ.μ.. Ο Β’ όροφος (δώμα) αποτελείται από προθάλαμο και υπνοδωμάτιο με ensuite λουτρό και έχει επιφάνεια 95,99 τ.μ..

Κατά τη ριζική ανακαίνιση το 1998, προστέθηκε τμήμα επιφάνειας 55,38 τ.μ. στο δεύτερο όροφο.

Το ακίνητο διαθέτει εσωτερικό ανελκυστήρα 6 ατόμων και κατακόρυφο κλιμακοστάσιο επικοινωνίας, ενώ η ψύξη και η θέρμανση όλων των χώρων πραγματοποιείται μέσω κεντρικής στήλης-boiler. Η θέρμανση είναι ανεξάρτητη σε κάθε στάθμη, τα πατώματα ξύλινα σε όλους τους χώρους, πλην των χώρων υγιεινής και της αποθήκης του υπογείου, όπου υπάρχει μαρμάρινη επένδυση, ενώ τα εξωτερικά κουφώματα είναι ξύλινα με διπλά υαλοστάσια.

Επίσης, υπάρχουν πάρα πολλά παράθυρα περιμετρικά των επιπέδων, ενώ στον κήπο έχει διαμορφωθεί γήπεδο καλαθοσφαίρισης, φυλάκιο από πρόχειρη κατασκευή, μπάρμπεκιου, υπαίθριο μπαρ και υπόγειο κελάρι. Ακόμη, υπάρχει ηλεκτρική γεννήτρια, ενώ ο περιβάλλων χώρος είναι διαμορφωμένος εν μέρει με πλακοστρώσεις και διαθέτει φύτευση με υψηλά δένδρα και θάμνους. Τέλος, υπάρχει περίφραξη από τοιχίο σκυροδέματος με φυσική πέτρα και σιδερένιο φράκτη.

Στις 23 Μαΐου 2022 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, λαμβάνοντας υπόψη τις εκθέσεις εκτίμησης, αλλά και το γεγονός ότι «πρόκειται για ακίνητο σε άριστη κατάσταση, δίχως φθορές από τον χρόνο ή από σεισμούς», έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή κρίνοντας ότι πράγματι η εμπορική αξία του ανέρχεται στο ποσό των 2.900.000 ευρώ.

Η «καρδιά της αρχοντικής Κηφισιάς»

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης «στην περιοχή συναντώνται διαφόρων τύπων κτίρια ήτοι πολυτελείς ιδιωτικές κατασκευές της τελευταίας εικοσαετίας, συγκροτήματα μεζονετών, πολυκατοικίες πολυτελούς κατασκευής και διατηρητέες παλαιές μονοκατοικίες», και η ρυμοτομία είναι άριστη, ενώ όπως αναφέρεται «το Στροφύλι διακρίνεται για τα διατηρητέα του και αποτελεί την καρδιά της αρχοντικής Κηφισιάς των τελών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, τότε που έρχονταν και έχτιζαν σπίτια για θερινή τους κατοικία επώνυμοι και εύποροι Αθηναίοι».

Ακόμη, σημειώνεται ότι το απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων έχει συνήθεις επιφάνειες 120 -200 τ.μ. και των μεζονετών 200- 400 τ.μ. με τις διακυμάνσεις των τιμών τους να οφείλονται στη θέση και στην ποιότητα κατασκευής, καθώς και ότι παρατηρείται τάση μετατροπής παλαιών μονοκατοικιών σε συγκροτήματα πολυτελών μεζονετών.

Όσον αφορά την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, τονίζεται ότι την τελευταία 8ετία, δεδομένης της εν εξελίξει οικονομικής κρίσης, η ζήτηση είναι περιορισμένη και οι τιμές έχουν υποστεί σημαντική πτώση, ιδίως στις ακριβότερες περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

Το νέο σφυρί για την «Ελληνικά Σωληνουργεία»

Για αύριο έχει προγραμματιστεί ο επαναληπτικός πλειστηριασμός και για το ακίνητο της εταιρείας «Ελληνικά Σωληνουργεία». Ο αρχικός πλειστηριασμός έγινε στις 30 Μαρτίου, με επισπεύδουσα τη doValue και τιμή εκκίνησης 6,88 εκατ. ευρώ, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Στο αυριανό σφυρί η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 5,51 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στις 21 Μαρτίου και μετά από προσφυγή το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας διέταξε να περιληφθεί ρητή μνεία στην έκθεση πλειστηριασμού ότι στα κατασχεθέντα ακίνητα δεν περιλαμβάνονται τα μηχανήματα και ο μηχανολογικός εξοπλισμός εντός αυτών.
Η «Ελληνικά Σωληνουργεία» ιδρύθηκε από την οικογένεια Τσαούσογλου, αλλά το 1994 πέρασε στα χέρια της, κραταιάς τότε, Μηχανικής, ενώ η λειτουργία της σταμάτησε το 2014. Πρόκειται για μια έκταση 450 στρεμμάτων περίπου στη θέση «Γλύφα» Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα που περιλαμβάνει και δασικά τμήματα. Εντός της έκτασης υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί τμηματικά από το 1966 έως το 1983, οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες επί σειρά ετών.

Η κατάσχεση έγινε για 500.000 ευρώ στις 29 Ιουλίου 2021 και το ακίνητο κουβαλάει προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών και άλλων φορέων για ποσά συνολικού ύψους 20,52 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι τρεις «όψεις» των επιδομάτων ακρίβειας για καύσιμα και ενέργεια

Αναδρομικά: Στην ουρά έως και 6 χρόνια περίπου 130.000 δικαιούχοι

Πόσα «voucher» θα δικαιούστε για αλλαγή POS, ταμειακών και ηλεκτρονικά τιμολόγια