Ενώ η ΕΕ κινείται αργά προς την ύφεση, καθώς η Γερμανία παρουσίασε μείωση του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 (-0,1%, q/q), και η συνολική εκτιμώμενη τριμηνιαία ανάπτυξη της ΕΕ είναι μόνο 0,2% (Eurostat), η Ελλάδα καταγράφει αξιοπρεπή ανάπτυξη της τάξης του 0,8%. Έτσι, εξακολουθεί να διατηρεί την ευκαιρία να συνεχίσει την ετήσια ανάπτυξή της κατά 1,9% φέτος, ακολουθώντας την άνω του μέσου όρο δυναμική που έφθασε η Ελλάδα το 2018.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Γκομούζα , ανώτερο αναλυτή της eTrader, o δείκτης του δεύτερου τριμήνου είναι σημαντικά υψηλότερος από το 0,2% για το πρώτο τρίμηνο και σημαίνει επιστροφή στην ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ κατά 1,9%, μετά από βραδύτερο ρυθμό κατά το πρώτο τρίμηνο, το οποίο κατέγραψε 1,1% μεταβολή σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2019, ένα ερέθισμα για να συνεχιστεί η ανάπτυξη με υψηλότερο ρυθμό είναι να πυροδοτηθεί από την άρση των capital controls, σύμφωνα με την ανάλυση της eTrader.

Η ανανέωση της ελεύθερης ροής κεφαλαίων ήρθε μετά από τέσσερα χρόνια και ισχύει από τις αρχές του Σεπτεμβρίου 2019. Η εγκατάλειψη του μέτρου που περιόρισε τις υπάρχουσες ξένες εταιρείες στην Ελλάδα και εμπόδισε την άφιξη νέων επενδυτών μπορεί να υποδείξει μια ουσιαστική αλλαγή και να προωθήσει μια νέα εισροή κεφαλαίου.

Επίσης, οι επενδυτές μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν ξανά εγχώριες μετοχές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντανακλά τη θετική ατμόσφαιρα από την αύξηση των δεικτών ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Την περασμένη Πέμπτη, ο δείκτης των τραπεζών αυξήθηκε περίπου 4%, καθώς ο δείκτης της Εθνικής Τράπεζας ανήλθε κατά 5,14%, της Πειραιώς κατά 4,10%, της Alpha Bank κατά 3,71% και της Eurobank κατά 3,18%. Συνολικά 90 μετοχές ανέβηκαν, 22 είχαν απώλειες και 20 έμειναν σταθερές.

Ωστόσο, η άρση των capital controls, προσθέτει ο κ. Γκομούζας, ενδιαφέρει κυρίως τους διεθνείς πιστωτές. Στοχεύει στη βελτίωση της βαθμολογίας της Ελλάδας σε «επενδυτικό βαθμό».  Μέχρι στιγμής, δύο από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης τοποθετούν την Ελλάδα τέσσερα επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση δεν θα μείωνε μόνο το κόστος του δανεισμού, αλλά θα επέτρεπε επίσης στην Ελλάδα να συμπεριληφθεί στην επόμενη φάση της ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.