Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει Κεντρικό Γραφείο  Ισολογισμών, το οποίο θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων με ευθύνη των ιδίων, έφερε έντονες αντιδράσεις από τους λογιστές.

Όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση, τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία έχουν τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας (εισηγμένης ή μη), της εταιρίας περιορισμένης ευθύνης, της ετερόρρυθμης κατά μετοχές εταιρίας και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρίας και συντάσσουν τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους, υποχρεούνται, ταυτόχρονα με την κατά νόμο υποχρέωση δημοσίευσής τους, να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία, στη μορφή που περιγράφεται στην σχετική Πράξη Διοικητή, ώστε να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη επεξεργασία τους.

«Με μια ακόμη κανονιστική επιβάρυνση, η οποία μάλιστα συνοδεύεται με αυστηρές κυρώσεις, έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις και τα λογιστήρια τους», καταγγέλλει ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών.

Η Πράξη Διοικητή 2682/03.06.2019 με την οποία καθαρίζεται η διαδικασία ενημέρωσης του Κεντρικού Γραφείου Ισολογισμών, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «τα νομικά πρόσωπα του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, τα οποία έχουν τη μορφή της ανώνυμης εταιρείας (εισηγμένης ή μη), της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, της ετερόρρυθμης κατά μετοχές εταιρείας και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας και συντάσσουν (κατ’ εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 1 του Ν. 4308/2014) τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις τους, υποχρεούνται, ταυτόχρονα με την κατά νόμο υποχρέωση δημοσίευσής τους, να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα οικονομικά τους στοιχεία, στη μορφή που περιγράφεται στην Πράξη Διοικητή, ώστε να είναι δυνατή η αυτοματοποιημένη επεξεργασία τους». Σύμφωνα με την ίδια Πράξη η πρώτη υποβολή των στοιχείων θα αφορά στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρικών χρήσεων 2016, 2017 και 2018 και θα γίνει εντός του Νοεμβρίου 2019.

Αυτό όμως που έχει προκαλέσει την αντίδραση των λογιστών είναι πως η Πράξη Διοικητή προβλέπει πως εάν οι επιχειρήσεις δεν ανταποκριθούν θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ.  «Σε περίπτωση ελλιπούς, εσφαλμένης ή εκπρόθεσμης υποβολής των ως άνω στοιχείων εκ μέρους των υπόχρεων επιχειρήσεων, εφαρμόζονται οι περί κυρώσεων σχετικές διατάξεις του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος (άρθρα 2 και 55Γ, όπως ισχύουν)», σημειώνεται στην Πράξη Διοικητή.  Αυτό σημαίνει πως ακόμη και πολύ μικρές ΙΚΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο 293.470 ευρώ εάν δεν στείλουν εγκαίρως τα στοιχεία τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ το πρόστιμο θα μπορεί σε περίπτωση υποτροπής να φθάσει τα 586.940 ευρώ!

Με τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα την οποία κοινοποίησε σε υπουργεία, ΤτΕ, Επιμελητήρια και φορείς.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σε συνέχεια της απόφασης με αρ. πράξης 2682/03.06.2019, με την οποία προκύπτει η υποχρέωση των νομικών προσώπων να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα οικονομικά τους στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος εντός του Νοεμβρίου 2019 και δεδομένου ότι τα οικονομικά στοιχεία των νομικών προσώπων δημοσιεύονται και διατηρούνται στις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ., αντιλαμβανόμαστε ότι μέχρι σήμερα, εν έτει 2019, η διασύνδεση που έχει επιτευχθεί – όπου αυτή έχει επιτευχθεί – μεταξύ των ηλεκτρονικών υπηρεσιών φορέων, προσφέρει μόνο σύγκριση και ταυτοποίηση των δεδομένων και όχι ενημέρωση και καταγραφή των δεδομένων από τον έναν φορέα στον άλλο.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, έχουμε αναγκαστεί ουκ ολίγες φορές να αποστέλλουμε τα ίδια στοιχεία σε διαφορετικές υπηρεσίες, ενώ η πληροφορία είναι ήδη διαθέσιμη σε υπηρεσία του κράτους.

Θεωρώντας ότι η Πολιτεία θα έπρεπε ήδη να έχει φροντίσει για την διασύνδεση και την ενημέρωση των πληροφοριών μεταξύ των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της και επιπλέον κρίνοντας αθέμιτη την επιβολή κυρώσεων για την μη εμπρόθεσμη επανυποβολή των ως άνω στοιχείων από τις επιχειρήσεις αιτούμαστε την άμεση διασύνδεση των δεδομένων του Γ.Ε.ΜΗ. με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Τράπεζας Της Ελλάδος και την υποχρέωση της υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων των επιχειρήσεων, εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο. Σας παρακαλούμε, να τεθούν σε εφαρμογή οι σύγχρονες μέθοδοι ηλεκτρονικής πληροφόρησης και να εκλείψει η γραφειοκρατία, ηλεκτρονική ή μη.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε πολλά Κράτη, η οποιαδήποτε πληροφόρηση δίνεται από φυσικό πρόσωπο ή νομική οντότητα στο Κράτος, δίνεται μια φορά.

Είναι πασιφανές πως αυτή η αντιμετώπιση και ο τρόπος λειτουργίας του Κράτους μας, των Θεσμών, των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, δημιουργεί διαρκώς επιπλέον κόστη στις νομικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Δεδομένου πως στόχος όλων μας είναι η εξέλιξη του Κράτους, στο οποίο έχουμε επιλέξει να κατοικήσουμε, κατά συνέπεια και η απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του και ο εξορθολογισμός αυτού, αναμένουμε την ανταπόκρισή σας.

Σε αναμονή της απάντησής σας.

Σας ευχαριστούμε θερμά εκ των προτέρων για την κατανόηση και την συνεργασία.

Με τιμή

Το Δ.Σ.».