Τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμος ο νόμος για τον «Ηρακλή», ο οποίος θα περιληφθεί σε ένα πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει από θεσμικά ζητήματα της δευτερογενούς αγοράς των NPLs μέχρι μειώσεις φορολογίας για τα ομόλογα του «Ηρακλή» και τα αμοιβαία κεφάλαια.

Το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή», που είναι και το πλέον κρίσιμο, συντάσσεται αυτό το διάστημα υπό την εποπτεία του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Ζαββού από ομάδα εξειδικευμένων στις τιτλοποιήσεις νομικών, η οποία έχει συγκροτηθεί από το υπουργείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΤΧΣ και τις τράπεζες.

Οι διατάξεις για τον «Ηρακλή» θα είναι έτοιμες πριν από το τέλος Νοεμβρίου και θα σταλούν σε Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM και SSM, ενώ ταυτόχρονα ο κ. Γιώργος Ζαββός θα έχει σειρά συναντήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή είναι πλήρες, ορθά διατυπωμένο και προβλέπει σαφείς αποτελεσματικές διαδικασίες.

Το υπουργείο έχει διαβεβαιώσεις όλων των τραπεζών ότι θα κάνουν χρήση του σχεδίου «Ηρακλής». Η στρατηγική που ακολουθήθηκε για την έγκριση του σχεδίου επικεντρώθηκε στην ποιότητα των assets που θα έχει η εταιρεία ειδικού σκοπού και όχι στις απαιτήσεις. Οπως αναφέρει ο κ. Ζαββός, «εξασφαλίσαμε μια καθαρή, διάφανη δομή στον Ηρακλή και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον». Στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα έγιναν συναντήσεις με όλες τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και τους οίκους αξιολόγησης και επιβεβαιώθηκε η καλή υποδοχή του σχεδίου. Αυτό που είναι ζωτικό τώρα είναι η σωστή εκτέλεση του σχεδίου.

Οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως «την επόμενη Πορτογαλία», υπό την έννοια ότι ακολουθεί πορεία οικονομικής ανάκαμψης πάνω σε διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν μοντέλο. Τα ελληνικά ομόλογα δεν τα κάνει δεκτά σήμερα η ΕΚΤ, ενώ η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών είναι στη βαθμίδα CCC. Με την εγγύηση του Δημοσίου που εξασφαλίζει ο «Ηρακλής» για τα senior ομόλογα, οι τράπεζες μπορούν να σηκώσουν λεφτά από τις αγορές πουλώντας ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒ-.

Ταυτόχρονα η μαζική μείωση των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα ανοίγει τον δρόμο για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον με το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή» προβλέπονται και φορολογικά κίνητρα για τους αγοραστές των ομολόγων τα οποία θα εκδοθούν στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, με στόχο οι εκδόσεις των ομολόγων να γίνουν στη χώρα μας και όχι, π.χ., στο Λουξεμβούργο.

Επίσης, με άλλες διατάξεις του ίδιου νομοσχεδίου:

* Διευθετείται η θεσμική υποδοχή της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων προκειμένου να είναι αποτελεσματικό το συνολικό πλαίσιο για το σχέδιο «Ηρακλής».

* Μειώνεται η φορολογία των αμοιβαίων κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά και οι εταιρείες του κλάδου να μην επιλέγουν έδρες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

* Ρυθμίζονται θέματα εταιρικής διακυβέρνησης για τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες. Το συγκεκριμένο ζήτημα καταλαμβάνει αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου καθώς καταβάλλεται από τις αρχές προσπάθεια να καταστεί πιο αποτελεσματική η εταιρική διακυβέρνηση. Ο στόχος είναι να διορθωθούν κενά ή αστοχίες που επέτρεψαν να εξελιχθούν περιστατικά όπως αυτό της Folli Follie. To συγκεκριμένο σκάνδαλο τραυμάτισε σοβαρά το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς χάθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ που ήταν κυρίως κεφάλαια ξένων επενδυτών. Το πλήγμα στην αξιοπιστία του Χ.Α. ήταν καίριο και συχνά στα roadshows οι ξένοι θεσμικοί το επαναφέρουν στη συζήτηση. Το αρνητικό κλίμα θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί στην πράξη με τη βελτίωση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης.

* Καθιερώνεται ο θεσμός των μικροχρηματοδοτήσεων. Δηλαδή δανείων ποσού κατά κάτι μεγαλύτερου των 25.000 ευρώ που προέβλεπε το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία θα χορηγούνται χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Τα δάνεια θα δίνονται από ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που θα λειτουργούν με μορφή ανώνυμης εταιρείας ύστερα από άδεια της Τραπέζης της Ελλάδος.

* Εναρμονίζονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία διάφορα θέματα.