Λύση στο πονοκέφαλο των ιδιοκτήτων ακίνητων για τη συμπλήρωση των μισθωμάτων του 2020 στο έντυπο Ε2 δίνει η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ) με διευκρινιστική εγκύκλιο που ξεκαθαρίζει ότι δεν απαιτείται η συμπλήρωση στη στήλη (11) του μηνιαίου μισθώματος άλλα μόνο το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση.

Συγκεκριμένα με την εγκύκλιο Ε.2136 του Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή ξεκαθαρίζεται ότι η δήλωση των μειωμένων μισθωμάτων του έτους 2020, γίνεται σε μία μόνον και όχι σε 4 γραμμές του Ε2, των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αυτή αναφέρεται ότι: «Ειδικά για το έτος αυτό, δύναται να συμπληρώνεται μόνον το συνολικό ακαθάριστο ποσό του εισοδήματος από την εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιοχρησιμοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανά ακίνητο και ανά μισθωτή, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση στη στήλη 11 (του μηνιαίου μισθώματος/υπομισθώματος ή τεκμαρτού ποσού που αντιστοιχεί στην ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας. Διευκρινίζεται δε ότι δεν απαιτείται η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για τις ήδη υποβληθείσες».

Στο Ε2 πρέπει να δηλωθούν και να φορολογηθούν αποκλειστικά μόνον τα ποσά ενοικίων που εισπράχθηκαν πράγματι από τους ενοικιαστές καθ’όλο το έτος 2020. Τα ποσά αυτά θα φορολογηθούν αυτοτελώς με την ειδική κλίμακα φορολογίας εισοδημάτων από ακίνητα. Στο πεδίο που ζητείται ο αριθμός δήλωσης της μίσθωσης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, πρέπει να συμπληρώνεται ο αριθμός δήλωσης της τελευταίας τροποποίησης, ή του αρχικού μισθωτηρίου αν δεν έχει τροποποιηθεί.

Επίσης, με άλλη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, επεκτείνεται έως την 20η Ιουλίου 2021 η προθεσμία δήλωσης της λύσης των Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας που είχαν λυθεί μέχρι την 12/6/2020. Υπενθυμίζεται ότι για όσες συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων έχουν λήξει μέχρι και την 12η Ιουνίου 2020, προβλέπεται υποχρέωση των ιδιοκτητών να υποβάλουν δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης στις οποίες θα αναφέρουν ότι οι συμβάσεις τους έληξαν.

Πλέον, σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης (εκμισθωτής) υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSnet δήλωση έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Διαβάστε ακόμα:

Εμβολιασμός: Πώς θα λάβουν οι νέοι το voucher 150 ευρώ – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φορο-μπόνους 30% για «e-απόδειξεις» σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής

Αυτός είναι ο Marina Tower – Ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης στο Ελληνικό (pics+vid)