Δείτε όλα τα σημαντικά φορολογικά γεγονότα του Φεβρουαρίου.

*Διαγραφή ΕΝΦΙΑ για αποβιώσαντες

Με την εγκύκλιο Ε.2007/2023 της ΑΑΔΕ διευκρινίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Αστικού Κώδικα, το πρόσωπο αρχίζει να υπάρχει μόλις γεννηθεί ζωντανό και παύει να υπάρχει με το θάνατό του. Μετά τον θάνατό του παύει να είναι φορέας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Επιπλέον, στο άρθρο 37 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4987/2022, Α’206), εφεξής Κ.Φ.Δ., ορίζεται ότι η πράξη προσδιορισμού φόρου περιέχει συγκεκριμένες πληροφορίες στις οποίες περιλαμβάνονται το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου και ο Α.Φ.Μ. του, εφόσον του έχει αποδοθεί. Κατόπιν των ανωτέρω, μετά τον θάνατο του φορολογούμενου, οι τυχόν εκδοθείσες πράξεις προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ σε βάρος του που αφορούν τα μετά τον θάνατό του έτη είναι άκυρες, αφού έχουν εκδοθεί στο όνομα μη όντος, ανύπαρκτου προσώπου.

Συνεπώς, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., λαμβάνοντας υπόψη την ημερομηνία θανάτου του φυσικού προσώπου, η οποία έχει καταχωρηθεί στα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, θα πρέπει είτε οίκοθεν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, είτε κατόπιν αίτησης των κληρονόμων του αποβιώσαντος, να προβαίνει με απόφασή του στη διαγραφή των οφειλών ΕΝΦΙΑ που αφορούν τα έτη μετά την ημερομηνία θανάτου του, ακόμη και στην περίπτωση που οι οφειλές ανάγονται σε παραγεγραμμένα έτη.

*Μέτρα δέουσας επιμέλειας από λογιστές-φοροτεχνικούς

Σχετικά με την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας οφείλουν οι εξωτερικοί λογιστές-φοροτεχνικοί και τα νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών-φοροτεχνικών υπηρεσιών να λάβουν όλα τα μέτρα της δέουσας επιμέλειας και να λαμβάνουν τέτοιες πληροφορίες από τους εντολείς τους ώστε να αποφεύγεται η τέλεση των ανωτέρω αδικημάτων.

*Μεταφορά κατοικίας – άρθρο 5Γ ΚΦΕ: αρμόδια τα δικαστήρια

Με την υπ’ αριθμ. 2362/2022 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι η μεταφορά της φορολογικής κατοικίας αλλοδαπού φυσικού προσώπου στην Ελλάδα διαπιστώνεται με την έκδοση σχετικής πράξης από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές, η οποία εκδίδεται κατόπιν «αίτησης μεταφοράς κατοικίας» από πλευράς ενδιαφερομένου και αποτελεί τον αναγκαίο όρο για την υπαγωγή στο εν λόγω ειδικό φορολογικό καθεστώς. Αναγνωρίζεται με την πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου στη βάση της οικείας φορολογικής δήλωσης που έπεται της υπαγωγής στο ειδικό φορολογικό καθεστώς, προκειμένου η αρμόδια φορολογική αρχή να ελέγξει εάν ο ενδιαφερόμενος τήρησε τους όρους υπαγωγής κατά το κρίσιμο φορολογικό έτος.

Από τα ανωτέρω παρέπεται, κατά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι από τη δικαστική αμφισβήτηση των πράξεων των φορολογικών αρχών, με τις οποίες απορρίπτονται αιτήσεις μεταφοράς φορολογικής κατοικίας κατ’ άρθρο 5Γ ΚΦΕ, προκαλούνται ακυρωτικές διαφορές, για τις οποίες αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 362 του ν. 4700/2020. (…. αρμόδιο για την εκδίκαση της κρινόμενης αίτησης είναι το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο ….., στο οποίο και πρέπει αυτή να παραπεμφθεί, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 34 παρ. 1 και 2 του ν. 1968/1991)

*Δήλωση στοιχείων από κάτοικους εξωτερικού

Με το άρθρο 5 της Α.1034/2022 (Β’ 1098) Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σχετικά με τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, ορίζεται μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία του φορολογούμενου απαιτείται να είναι επικαιροποιημένα, καθόσον χρησιμοποιούνται και ως στοιχεία επικοινωνίας από τη Φορολογική Διοίκηση. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας για την επιβεβαίωση στοιχείων, υποχρεωτικά θα πρέπει ο υπόχρεος και η σύζυγος να έχουν ήδη επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας τους στο myAADE/Μητρώο και Επικοινωνία. Για τον ίδιο λόγο, συμπληρώνει υποχρεωτικά τον αριθμό φορολογικής ταυτοποίησης στην αλλοδαπή (ΑΦΤ),τον αριθμό ταυτότητας ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο χρησιμοποιούν οι αλλοδαπές φορολογικές αρχές. Συμπληρώνει, επίσης, την πλήρη διεύθυνση κατοικίας του στην αλλοδαπή με λατινικούς χαρακτήρες στα αντίστοιχα πεδία.

Ύστερα από τα παραπάνω, τα φυσικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής που έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους σύμφωνα ως ανωτέρω δύνανται να υποβάλλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματός τους, ακόμη και στην περίπτωση που δεν διαθέτουν ταχυδρομική διεύθυνση στην Ελλάδα και δεν έχουν ορίσει φορολογικό εκπρόσωπο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)

O Πολάκης, το νέο κόμμα και ο Βαρουφάκης, η μαρίνα του Αστέρα, ο Διαμαντίδης και τα χοντρά πορτοφόλια ενώ ο μνηστήρας του ΙΑΣΩ… καθυστερεί

Στο «σφυρί» οικόπεδα, καταστήματα, γραφεία και πάρκινγκ με χαμηλή τιμή εκκίνησης