Δείτε όλα τα πιο σημαντικά φορολογικά γεγονότα του Νοεμβρίου 2023.

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στην Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων αποσκοπεί στην μείωση της φορολογίας για τους συνεπείς φορολογουμένους, την σύλληψη διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης με την καθιέρωση τεκμηρίων και τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την γενικότερη ρύθμιση φορολογικών ζητημάτων.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών που προβλέπονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και που απασχόλησαν την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής:

1.   Διεύρυνση χρήσης τραπεζικών μέσων πληρωμής

Οι αγοραπωλησίες των ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με την χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής ενώ συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά θα θεωρούνται άκυρα. Τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που είναι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

2.   Επέκταση χρήσης των εμμέσων τεχνικών ελέγχου

Συγκεκριμένα, η χρήση της ειδικής μεθοδολογίας των εμμέσων τεχνικών ελέγχου εφαρμόζεται κατ’ άρθρο 28 παρ. 1 του Ν 4172/2013 στις εξής περιπτώσεις: «α. όταν τα λογιστικά αρχεία δεν τηρούνται ή οι οικονομικές καταστάσεις δεν συντάσσονται σύμφωνα με τον νόμο για τα λογιστικά πρότυπα, ή β) όταν τα φορολογικά στοιχεία ή τα λοιπά προβλεπόμενα σχετικά δικαιολογητικά δεν συντάσσονται σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ή γ) όταν τα λογιστικά αρχεία ή φορολογικά στοιχεία δεν προσκομίζονται στη Φορολογική Διοίκηση μετά από σχετική πρόσκληση».

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η εφαρμογή των εμμέσων τεχνικών επεκτείνεται πλέον και στις κάτωθι περιπτώσεις:

α. όταν υπάρχει σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ των δηλούμενων οικονομικών μεγεθών, ιδίως των αγορών, των πωλήσεων και των αποθεμάτων, ή

β. όταν δεν επαληθεύεται ο συντελεστής μικτού κέρδους που προκύπτει από τα δηλούμενα αποτελέσματα με αυτόν που προκύπτει βάσει των παραστατικών αγορών και πωλήσεων ή υπάρχει αδικαιολόγητη μεταβολή αυτού μεταξύ διαδοχικών ετών, ή γ) όταν δηλώνεται ζημία σε τρία (3) τουλάχιστον συνεχόμενα φορολογικά έτη και δεν προκύπτει ο τρόπος χρηματοδότησης της επιχείρησης, με τον οποίο καλύπτονται οι υποχρεώσεις της.

3.   Μείωση του τέλους επιτηδεύματος

Μειώνεται το τέλος επιτηδεύματος ασχέτως του ύψους των δηλωθέντων εισοδημάτων. Μειώνεται κατά 50% το τέλος επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ασχέτως του αν δηλώνουν εισοδήματα υψηλότερα από το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα.

4.   Νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματικών

Θεσπίζεται ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας το οποίο ανέρχεται κατ’ ελάχιστο στο ύψος του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα. Το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος προσαυξάνεται ανάλογα με τα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, το σύνολο της μισθοδοσίας και το ύψος του τζίρου της επιχείρησης.

Διευκρινίζεται ότι το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται κατά τα τρία πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, για το τέταρτο έτος μειώνεται κατά 67% και για το πέμπτο έτος κατά 33%.Το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα, μπορεί να αμφισβητηθεί από τους υπόχρεους για αντικειμενικούς λόγους, εφόσον συντρέχει ιδίως κάποια από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) στρατιωτική θητεία,

β) φυλάκιση,

γ) νοσηλεία σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) αδυναμία άσκησης δραστηριότητας λόγω εγκυμοσύνης ή κατά τους δώδεκα (12) μήνες μετά τη γέννα ή την υιοθεσία ή αναδοχή τέκνου,

ε) εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που κατέστησαν αδύνατη, συνολικά ή μερικά, την άσκηση της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας,

στ) ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματος τους,

ζ) απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής τους δραστηριότητας σε εφαρμογή απόφασης δημόσιας αρχής για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ή άλλου λόγου που υπαγορεύει το δημόσιο συμφέρον,

η) άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας που εμποδίζουν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ο φορολογούμενος φέρει το βάρος απόδειξης των ισχυρισμών του προσκομίζοντας τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη αυτών στη Φορολογική Διοίκηση. Η φορολογική Διοίκηση κατόπιν εξέτασης των εγγράφων τροποποιεί αναλόγως το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα.

Διευκρινίζεται ότι ο φορολογούμενος εφόσον αμφισβητεί το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα για λόγους πέρα από τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων, θα πρέπει να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου του άρθρου 23 του Κώδικα φορολογικής Διαδικασίας (Κ.Φ.Δ., ν. 4987/2022 Α’ 206) για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου το τεκμήριο του ελάχιστου εισοδήματος δεν εφαρμόζεται:

α) στα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα,

β) σε όσους αμείβονται σύμφωνα με την περ. στ) της παρ. 2 του άρθρου 12, εφόσον συμβάλλονται με έως και τρία (3) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και

γ) σε πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του ογδόντα τοις εκατό (80%).

Περαιτέρω, το τεκμήριο μειώνεται κατά 50% για τους επαγγελματίες:

α) που παρουσιάζουν αναπηρία 67% έως 79%,

β) που ασκούν δραστηριότητα και έχουν την κύρια κατοικία σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους,

γ) σε γονείς μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα τέκνα,

δ) σε γονείς με εξαρτώμενα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%,

ε) σε γονείς πολύτεκνων οικογενειών.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: «Φτωχές» οι αποδόσεις στις μετοχές της Ευρωζώνης και το 2024 (γραφήματα)

Αυξάνει το αποτύπωμά της στην Ελλάδα η Google ενόψει της μεγάλης επένδυσης των data centers

Πόλεμος τιμολογίων στο ρεύμα και προσπάθεια αποδόμησης του «πράσινου τιμολογίου»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ