Οικονομία

Φορολογικοί κάτοικοι: Ποιοι και πόσοι «υψώνουν» την ελληνική σημαία

  • Κωστής Πλάντζος


Επιστρέφουν νέοι που έφυγαν και έρχονται ξένοι «φορολογικοί μετανάστες» από 17 χώρες στην Ελλάδα

Την ελληνική σημαία «υψώνουν» φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, αξιοποιώντας τα κίνητρα που τους προσφέρει εδώ και 1,5 χρόνο η χώρα μας.

Παρά την πανδημία που «πάγωσε» επί σχεδόν ένα χρόνο τις μετακινήσεις παγκοσμίως, τα φορολογικά κίνητρα που δόθηκαν προσέλκυσαν στην Ελλάδα πάνω από 1.200 επενδυτές, συνταξιούχους και εργαζόμενους από 17 χώρες όλου του κόσμου.

Και ανάμεσα σε αυτούς, και αρκετούς νέους που είχαν φύγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση, τα κίνητρα για μειωμένη φορολόγηση αν μεταφέρουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, προσέλκυσαν:

·         πάνω από 80 επενδύσεις

·         περίπου 200 συνταξιούχους εξωτερικού

·         πάνω από 1.000 εργαζόμενους εκ των οποίων πολλοί είναι νέα παιδιά που επιστρέφουν στη χώρα μας.

Τα  κίνητρα φορολογικής φύσεως δίδονται προκειμένου να πραγματοποιήσουν αξιόλογες επενδύσεις (εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και άνω) αλλά και να δηλώσουν τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό (πχ συντάξεις) προκειμένου να φορολογούνται για αυτά στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η φορολογητέα ύλη στη χώρα μας, με αντάλλαγμα έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, για έως μια επταετία, εφόσον διαμείνουν μόνιμα στη χώρα μας.

Τα κίνητρα αφορούν και μη μισθωτούς, δηλαδή πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, με σκοπό να ασκήσουν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα:

Η «τέλεια καταιγίδα» χτυπά το εμπόριο – Eλλείψεις φοβούνται οι μεγάλες αλυσίδες

COP26: Η τελευταία ευκαιρία για το κλίμα – Στη Γλασκώβη ο Μητσοτάκης

ΔΕΗ: Μείωση λειτουργικού κόστους και ανανέωση προσωπικού – Νέο κύμα εθελούσιας