Το γοργόν και… έκπτωση έχει, για όσους επιλέγουν στο εξής να τα βρουν με την εφορία και αποδεχθούν να πληρώσουν το αποτέλεσμα του ελέγχου που τους έχει γίνει. Όπως αποκάλυψε από τον Μάρτιο το newmoney, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προστίθεται νέα, αυτοματοποιημένη διαδικασία «πληρώστε και γλιτώστε» από τα πρόστιμα, προκειμένου να κλείνουν γρήγορα οι έλεγχοι και να εισπράττει άμεσα το Δημόσιο τα σχετικά ποσά.

Μόνον όσοι βιαστούν όμως, θα βλέπουν τη μέγιστη έκπτωση! Αλλιώς αυτή θα μειώνεται δραστικά ή θα χάνεται, αν επιλέξουν να φτάσουν στα δικαστήρια. Σύμφωνα με την τελική διάταξη, για να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.

Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε αποκαλύψει το newmoney, το ποσόν της ωφέλειας «ψαλιδίζεται» σε 50%, αντί 70% ή 80%, μετά και από ζυμώσεις που υπήρξαν πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Προσφέρει όμως έως και 12 μήνες δόσεις αποπληρωμής, εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει τουλάχιστον το 1/4 της τελικής οφειλής μέσα σε 3 μέρες, αφότου κάνει αποδοχή στην ειδική πλατφόρμα που θα ανοίξει.

Τι αλλάζει

Το ισχύον σύστημα εξώδικης επίλυσης προσφέρει μείωση προστίμου 40%, εφόσον ο φορολογούμενος υποβάλει οικειοθελώς διορθωτική δήλωση πριν του κοινοποιηθεί ο καταλογισμός από τον έλεγχο και εξοφλήσει τη συνολική οφειλή (κύριο φόρο, αναλογικό πρόστιμο και τόκους) μέσα σε 30 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης.

Με το νέο σύστημα «αποδοχής πράξεων στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου»:

• Για όσους κάνουν δεκτό «με το καλημέρα», μέσα σε 10 ημέρες, τον καταλογισμό του ελέγχου χωρίς να προσφύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών (ΔΕΔ), θα γίνει έκπτωση 50% στα πρόστιμα

• Για όσους χρονοτριβήσουν περισσότερο, σκεπτόμενοι τι να κάνουν, και αφήσουν να παρέλθουν και οι 30 ημέρες που έχουν προθεσμία για να αποφασίσουν αν θα καταφύγουν στη ΔΕΔ ή όχι, η έκπτωση θα μειώνεται τότε σε έως 40%

Η έκπτωση μειώνεται ακόμα περισσότερο, σε έως 30%, εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου από τον έλεγχο, πριν υποβληθεί προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο

• Η έκπτωση μειώνεται περαιτέρω σε έως και 25% αν η αποδοχή φτάσει να γίνει την τελευταία στιγμή, πριν ξεκινήσει συζήτηση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου. Μετά την έναρξη της δίκης, το δικαίωμα σε αυτόματη έκπτωση χάνεται.

Η νέου τύπου ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στόχο έχει να διευκολύνει το Δημόσιο να εισπράττει ταχύτερα τα ποσά που καταλογίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι, αλλά και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια από μαζικές προσφυγές, που μοναδικό σκοπό έχουν την ελάφρυνση των ποινών της εφορίας.

Διαβάστε ακόμη

Fly Over: Το μπλόκο του ΣτΕ και οι αβεβαιότητες του μεγάλου έργου  

ΔΕΗ: Στόχος για λειτουργική κερδοφορία €1,7 δισ. το 2024

Μύκονος: Προς νέο σφυρί το «πριγκιπικό» ακίνητο στη Χώρα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ