search icon

Οικονομία

Φωτιές: Έτσι θα στηριχθούν οι πυρόπληκτοι – Όλο το κυβερνητικό σχέδιο (vid)

Η εξειδίκευση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους - Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ – Αποζημίωση επιχειρήσεων στο 70%

Με βασικό χαρακτηριστικό την άμεση εκταμίευση των ποσών και την απλοποιημένη διαδικασία για τους δικαιούχους, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Σκρέκας εξειδίκευσαν τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας αναφορικά με τη στεγαστική συνδρομή το 80% θα είναι δωρεάν με κρατική αρωγή και το 20% άτοκο δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

 

Λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

 

Επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πυρκαγιά

Άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για επιχειρήσεις που διαθέτουν κτιριακές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, ως εξής:

 

Πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη, που προηγήθηκε κωδικοποίησε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ως εξής:

Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ, άμεσα θα δίνεται προκαταβολή 5.000 – 12.000 ή 20.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς.

Τα ποσά θα καταβάλλονται με μια αίτηση από 18 Αυγούστου από την πλατφόρμα arogi.gov.gr και οι πληρωμές θα γίνονται σε λίγες ημέρες.

Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών, με το 20% του ποσού να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα ακίνητα που καταστράφηκαν θα δίνεται προκαταβολή 5 έως 22 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τις ζημιές.

Ίδιες προκαταβολές θα δοθούν σε αγροτικές καλλιέργειες, ενώ θα υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση 4.000 ευρώ πέραν των προκαταβολών του ΕΛΓΑ.

Απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι πληγέντες. Επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ και αναστολή πλειστηριασμών. Στην Εύβοια τα μέτρα θα ισχύουν για όλους τους κατοίκους των δήμων που επλήγησαν. Οι επιχειρήσεις θα έχουν δικαίωμα για τρίμηνη αναστολή εργασίας.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μέτρα που αποφασίστηκαν

 

Διαβάστε ακόμα: 

BofA: Αγοράστε ποιότητα σε χαμηλές τιμές – Σύσταση αγοράς για Eurobank, Εθνική και Alpha Bank (πίνακες)

ΕΒΕΑ: Έκτακτη ενίσχυση στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις – μέλη του

AirlineRatings.com: Αυτές είναι οι καλύτερες και πιο ασφαλείς αεροπορικές του κόσμου

Exit mobile version