Οικονομία

FT: Αιχμηρό άρθρο για Ελλάδα και ξέπλυμα χρήματος

  • newsroom


Η εφημερίδα εστιάζει σε τροπολογία που επιτρέπει σε κατηγορούμενους να διεκδικήσουν παγωμένα περιουσιακά στοιχεία όταν η δικαιοσύνη καθυστερεί πάνω από 18 μήνες να φέρει μια υπόθεση στο ακροατήριο

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν ως πισωγύρισμα στη μάχη κατά του «ξεπλύματος» την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία επιτρέπει σε υπόπτους για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες να διεκδικήσουν τα παγωμένα περιουσιακά τους στοιχεία αν δε γίνει δίκη εντός 18μήνου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην Ελλάδα χρειάζονται από τρία ως πέντε χρόνια σε μα ποινική υπόθεση να φτάσει από την προκαταρκτική έρευνα στο ακροατήριο.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης», συνεχίζει το άρθρο, «υπέβαλε γραπτή ερώτηση στον Πρωθυπουργό για το θέμα. «Γιατί επιλέξατε να δείξετε επιείκεια σε εγκλήματα του ‘λευκού κολάρου’ σε υψηλούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους που εκμεταλλεύτηκαν τη θέση τους κοντά στην εξουσία για προσωπικό κέρδος;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.

Η τροπολογία προβλέπει την δημιουργία δικαστικών επιτροπών ανά την Ελλάδα που θα εξετάσουν σχεδόν 900 υποθέσεις ξεπλύματος μέσα στο επόμενο τρίμηνο και θα αποφασίσουν για το αν δικαιολογείται να παραταθεί το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για άλλους 18 μήνες. Τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχονται σε 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ.