Οικονομία

Γερμανία για ευρωομόλογο: Το ποτέ, σημαίνει ποτέ

  • newsroom


«Το ευρωομόλογο θα σήμαινε μία εξαιρετική ανακατανομή -ακόμα και μετά την κρίση- χρέους» σημείωσε ο Σόντερ εκφράζοντας τους φόβους του για το ποια στάση θα μπορούσε να έχει μία άλλη κυβέρνηση στην Ιταλία τα επόμενα δύο χρόνια

Την ώρα που οι χώρες της νότιας Ευρώπης αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση που δημιουργεί η πανδημία, το ερώτημα που πλανάται είναι τι θα κάνει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της για να μην καταρρεύσει η ευρωπαϊκή οικονομία, ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν το τελευταίο διάστημα, καμπανάκι το οποίο χτύπησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του.

Ενώ το θρίλερ συνεχίζεται στο Eurogroup, η γερμανική πλευρά φαίνεται να «στυλώνει τα πόδια» της σε μία κίνηση έκδοσης ευρωομολόγου, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στις επίσημες δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, στα συνεχή αιτήματα για έκδοση κορωνο-ομολόγου, για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Σε συνέντευξή του στη BILD, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σόντερ κατέστησε σαφές ότι το ευρωομόλογο είναι λάθος τρόπος για να βοηθήσουν άλλες χώρες της ΕΕ στην κρίση της πανδημίας.

Το ομόλογο θα ήταν λάθος σήμα, δήλωσε ο Βαυαρός πρωθυπουργός. «Θέλουμε να βοηθήσουμε, άμεσα και γρήγορα» υποστήριξε, ωστόσο, σημείωσε ότι η λύση του ευρωομολόγου δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί γρήγορα και ότι θα έπρεπε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΕ. «Θα έπαιρνε χρόνο. Αυτό θα σήμαινε ότι η βοήθεια από τα ομόλογα δεν θα έφθανε έγκαιρα» σημείωσε.

«Το ευρωομόλογο θα σήμαινε μία εξαιρετική ανακατανομή -ακόμα και μετά την κρίση- χρέους» σημείωσε ο Σόντερ εκφράζοντας τους φόβους του για το ποια στάση θα μπορούσε να έχει μία άλλη κυβέρνηση στην Ιταλία τα επόμενα δύο χρόνια.

«Είναι ένα ξεκάθαρο όχι στο ευρωομόλογο, αλλά ένα σαφές ναι στην κατάλληλη βοήθεια μέσω του ESM και άλλων θεσμικών οργάνων» σημείωσε.