Οικονομία

Γερμανία: Κατέρρευσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo λόγω πανδημίας

  • newsroom


Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία βιώνει τη δυσκολότερή της περίοδο μετά την επανένωση της χώρας πριν από περίπου 30 χρόνια - Πάνω από 3 εκατ. οι άνεργοι

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία κατέρρευσε τον Απρίλιο, σημειώνοντας την πλέον δραματική ιστορικά πτώση του στο χαμηλότερο επίπεδό του με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, καθώς η κρίση του κορονοϊού πλήττει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία «με απόλυτο μένος», σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ifo.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα Απριλίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo σημείωσε βουτιά στις 74,3 μονάδες από το πτωτικά αναθεωρημένο επιπεδο των 85,9 μονάδων του Μαρτίου. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στις 80,0 μονάδες.

«Το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις είναι καταστροφικό», ανέφερε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ σε ανακοίνωση. «Η κρίση του κορονοϊού πλήττει τη γερμανική οικονομία με απόλυτο μένος».

Η γερμανική οικονομία θα δει ενδείξεις ανάκαμψης από τα μέσα της χρονιάς, το νωρίτερο, δήλωσε σήμερα οικονομολόγος του Ifo, προσθέτοντας ότι η όποια ανάκαμψη από τη ύφεση που πυροδοτήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού δεν αναμένεται να είναι τύπου ‘V’. Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία βιώνει τη δυσκολότερή της περίοδο μετά την επανένωση της χώρας πριν από περίπου 30 χρόνια.

Πάνω από 3 εκατ. οι άνεργοι

Ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 520.000 και θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. φέτος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο IAB που διενεργεί έρευνες για την αγορά εργασίας, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ασκεί πιέσεις στην οικονομία και οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, το ινστιτούτο ανέφερε ότι αναμένει το ΑΕΠ της Γερμανίας να συρρικνωθεί κατά 8,4% το 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας, το οποίο αντιπροσωπεύει τη χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε κατά 14,6% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το IAB.

Απόρρητο Απόρρητο