Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. «Το άλλοτε χρεοκοπημένο κράτος θεωρείται ως το νέο οικονομικό θαύμα της Ευρώπης», παρατηρεί το Stern, προσθέτοντας πως εν αντιθέσει με τα χρόνια της κρίσης «τα σημερινά πρωτοσέλιδα αφορούν ειδήσεις όπως η είσοδος του αεροδρομίου της Αθήνας στο χρηματιστήριο ή το πρότζεκτ δισεκατομμυρίων στο Ελληνικό.

[…] Με μειώσεις στη φορολογία, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ελκυστικές συνθήκες για τους επενδυτές». Και παρ’ ότι η οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, «η ανάπτυξη δεν οφείλεται μονάχα στους παραθεριστές και τα πολυτελή ξενοδοχεία. Τα προηγούμενα χρόνια άνοιξαν παραρτήματα στην Ελλάδα αμερικανικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Amazon και η Pfizer και οι επενδύσεις από το εξωτερικό αυξάνονται συνολικά».

«Πόλη-κλειδί» τα Ιωάννινα

Μία από τις πόλεις-κλειδιά για την ελληνική ανάπτυξη είναι και τα Ιωάννινα. Και γι’ αυτό ευθύνεται κυρίως ένας άνθρωπος: ο Βασίλης Τριάδης, ο οποίος γεννήθηκε στα Γιάννενα και μετανάστευσε νέος στη Γερμανία με τους γονείς του. «Σήμερα ως CEO στη γερμανική εταιρεία software P&I ο Τριάδης αναζητούσε ένα μέρος όπου η εταιρεία θα μπορούσε να χτίσει ένα τεχνολογικό κέντρο – και έτσι θυμήθηκε τα Γιάννενα: […] μία πόλη που έχει ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, ένα τμήμα Πληροφορικής – αλλά σχεδόν καθόλου ανταγωνισμό για τους αποφοίτους. Επιπλέον, στην Ελλάδα οι μισθοί για τους προγραμματιστές είναι κατά 30-50% χαμηλότεροι συγκριτικά με τη Γερμανία. Επομένως, οι συνθήκες είναι ιδανικές. Η P&I Hellas ξεκίνησε τις δραστηριότητές της το 2017, ενώ σήμερα έχουν γραφεία στα Γιάννενα και οι εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών PwC και Deloitte, όπως και ελληνικές start-ups ή η γερμανική εταιρεία λογισμικού Teamviewer».

Ταυτοχρόνως, «ενώ η Ελλάδα “μάτωσε” από το brain-drain κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τους πλέον καταρτισμένους να εγκαταλείπουν τη χώρα, πολλοί αποφασίζουν τώρα να επιστρέψουν πίσω», συνεχίζει το γερμανικό μέσο. Και αυτό «όχι μονάχα επειδή νοστάλγησαν την πατρίδα τους, αλλά επειδή βρίσκουν και θέσεις εργασίας που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα».

«Δεν επωφελούνται όλοι όμως από την ανάπτυξη», επισημαίνει το Stern. «Οι διαφορές δεν είναι πουθενά πιο αισθητές από την Αθήνα: ενώ αυτοί που έχουν λεφτά τρώνε για πρωινό αυγά benedict στο Κολωνάκι, λίγα χιλιόμετρα παραδίπλα στο Μεταξουργείο μία γυναίκα με αραιωμένα μαλλιά ψάχνει μέσα στα σκουπίδια απέναντι από έναν καταυλισμό αστέγων. Δεκάδες άνθρωποι εκεί ζουν στον δρόμο και παίρνουν τρόφιμα από τη φιλανθρωπική οργάνωση Steps».

«Το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί σε ακραίο βαθμό», δηλώνει στο Stern ο ιδρυτής της Steps Τάσσος Σμετόπουλος. «Και την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας». Ως αποτέλεσμα «ακόμη και άνθρωποι που έχουν δουλειά, δεν μπορούν πλέον να καλύψουν οικονομικά το ενοίκιο, το ρεύμα και το φαγητό τους».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW