Του Αργύρη Παπαστάθη

Αναστάτωση στους Δήμους της χώρες και μνήμες των τραγικών καταστάσεων που έζησε η χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015 φέρνει η εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκης η οποία επιβάλλει τη μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων και των αποθεματικών τόσο των ΟΤΑ όσο και των υπολοίπων φορέων της γενικής κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Η διαδικασία αυτή συναντά την έντονη αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Γιώργου Πατούλη ο οποίος συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ώστε να απαντήσει στην ενεργοποίηση «εκ νέου της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η κεντρική κυβέρνηση υποχρέωνε τους δήμους να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ. 

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων ανήκουν στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών». 

Σε ανάλογο ύφος και η τοποθέτηση του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη ο οποίος δηλώνει ότι «όπως έπεσε στο κενό η προηγούμενη απόπειρα της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα αποθεματικά των δήμων, έτσι θα συμβεί και τώρα. Η ιδιοκτησιακή αντίληψη της κυβέρνησης για τα ταμειακά διαθέσιμα της αυτοδιοίκησης και η ευκαιριακή αντιμετώπισή τους, βρίσκουν όλους τους δήμους ενωμένους και αποφασισμένους να αντιδράσουν».

Η μνημονιακή υποχρέωση και οι κυβερνητικοί χειρισμοί

Στο ερώτημα αν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εν εξελίξει συγκέντρωση των διαθέσιμων στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) η απάντηση είναι ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους χειρισμούς που θα κάνει η κυβέρνηση. Τυπικώς, πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που ορίζει τη συγκέντρωση των διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ στο πλαίσιο της θέσπισης Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου.

Πρόκειται για μια από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με στόχο τη διαφάνεια στα οικονομικά του Δημοσίου. Η λογική της δημιουργίας αυτού του λογαριασμού είναι η ενιαία  αποτύπωση των εισροών και των εκροών και η κατάργηση σειράς «ειδικών λογαριασμών» που είχαν δημιουργηθεί στο παρελθόν για διάφορους λόγους.

Παράλληλα το υπουργείο οικονομικών επιδιώκει να μεταφέρει στην ΤτΕ και ένα ποσό που προσεγγίζει τα 4 δις ευρώ και είναι κατατεθειμένο σε εμπορικές τράπεζες από διάφορους φορείς της γενικής κυβέρνησης. 

Βεβαίως, το προηγούμενο της συγκέντρωσης των διαθέσιμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους και να αποτραπεί η χρεοκοπία δημιουργεί επιφυλάξεις και προκαλεί αντιδράσεις με δεδομένο και το γεγονός ότι η κυβέρνηση επείγεται να χτίσει ένα μαξιλάρι που θα προσεγγίζει και 15 δις ευρώ για την περίοδο μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα από τον Αύγουστο του 2018.