Της Στεφανίας Σούκη

Οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία δεν αφήνουν να φανούν σημαντικές υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia AEEAΠ, με τις αποτιμήσεις των ακινήτων της να παραμένουν στα χαμηλά, παρά την προνομιακή θέση των ακινήτων και τους φερέγγυους μισθωτές.

Ακριβώς μάλιστα τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την καλή χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας, την υψηλή ρευστότητα και την ισχυρή μερισματική απόδοση είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας δημοσίων ταμείων από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πέραν του «ηχηρού» ονόματος του ομίλου Fairfax. Αντίθετα, τα ελληνικά ταμεία απέχουν από τέτοιου είδους συμμετοχές και επενδύσεις, τις οποίες αν είχαν κάνει «δε θα είχαν υποστεί τις ζημιές του πρόσφατου παρελθόντος».

Η διαπίστωση ανήκει στη διοίκηση της Grivalia Properties AEEAΠ, τον κ. Νικόλαο Μπέρτσο από τη θέση του προέδρου και τον κ. Γιώργο Χρυσικό από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εταιρείας στους αναλυτές, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου το 2015 και των προοπτικών για νέες επενδύσεις.

Το χαρτοφυλάκιο του ομίλου αντιστοιχεί, στο τέλος του 2015 σε 86 συνολικά ακίνητα, με μία συνολική αξία 826 εκατ. ευρώ. Η επιφάνεια των οικοπέδων φθάνει το 1,17 εκατ. τ.μ., και των κτιρίων τα 744 χιλ. τ.μ., νούμερα τα οποία παραπέμπουν σε ένα κόστος δομημένης επιφάνειας 1.100 ευρώ ανά τ.μ.. Το μέσο ενοίκιο των ακινήτων της Grivalia ανέρχεται σε περίπου 7 ευρώ ανά τ.μ., με το 75% των μισθώσεων να είναι εγγυημένες. Ως προς τους σημαντικότερους μισθωτές (με βάση τα ετησιοποιημένα έσοδα) ένα 23% αντιστοιχεί στο Ελληνικό Δημόσιο, ένα 22% στη Eurobank, ένα 17% στην Praktiker, 9% στη MART Cash & Carry (στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον όμιλο Σκλαβενίτη) κ.α.. Το NAV ανα μετοχή φθάνει τα 8,71 ευρώ (31/12/2015) από 8,13 ευρώ τέλη Δεκεμβρίου 2013, ενώ η ΑΕΕΑΠ διένειμε μέρισμα ύψους 18 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014 και 30 εκατ. ευρώ το 2015.

Grivalia

Οι πραγματοποιηθείσες επενδύσεις, από το 2014 έως σήμερα διαμορφώνονται, όπως αναφέρθηκε, σε 285 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μία αξία της τάξεως των 41,4 εκατ. ευρώ. Η τελευταία αγορά από την εταιρεία αφορά το κτίριο –φιλέτο επί της λ. Βασιλίσσης Σοφίας, «ένα από τα καλύτερα κτίρια στην ελληνική αγορά αυτή την στιγμή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χρυσικός, το οποίο στέγαζε στο παρελθόν την Πρόνοια Εμπορική του Π. Ψωμιάδη και σήμερα φιλοξενεί μισθωτές όπως η Blackrock, η Bank of America και η αλυσίδα Βενέτη με το πιο κερδοφόρο της κατάστημα. Η τιμή εκκίνησης για το ακίνητο που αποκτήθηκε έναντι 11,2 εκατ. ευρώ με μία απόδοση 7% από την Grivalia, ήταν 10,8 εκατ. ευρώ και η απόδοσή του θα αυξηθεί στο 8% όταν μισθωθεί πλήρως, δεδομένου ότι σήμερα είναι μισθωμένο σε ποσοστό 80%.

Ως προς τις κρυμμένες υπεραξίες, αυτές θα φανούν με τις πωλήσεις ακινήτων, όταν ξεκινήσει η ανάκαμψη της εγχώριας κτηματαγοράς, με βάση και το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί η εταιρεία. Ακίνητα που έχουν αποκτηθεί με απόδοση 11% θα πουληθούν με ένα 6% δημιουργώντας υψηλές υπεραξίες από τη διαφορά, την ίδια στιγμή που η Grivalia συνεχίζει την αναζήτηση ευκαιριών σε μία αγορά η οποία «βρίσκεται στο κατώτατο σημείο του κύκλου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την σταδιακή πορεία προς την (αργή) ανάκαμψη είναι η συμφωνία με τους μισθωτές με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων», αναφέρθηκε σχετικά.

Ερωτηθείσα για το θέμα της αξιοποίησης των ιδίων μετοχών, η εταιρεία εξετάζει διαφορετικές εναλλακτικές όπως η διαγραφή, η παροχή ως «bonus» στο προσωπικό ή η χρησιμοποίησή τους για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Grivalia2