Τη σύσταση προς την ελληνική κυβέρνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως αυτή καταγράφεται στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας επικαλείται η ΓΣΕΒΕΕ ζητώντας την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επιπλέον η Συνομοσπονδία παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυξήθηκαν οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που κατέγραψαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη και παρόλα αυτά καλούνται να καταβάλλουν τέλος επιτηδεύματος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή της:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελευταία έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας, συστήνει προς την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση της η ΕΕ αναφέρει τα ακόλουθα: Η Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά τους φόρους εταιρειών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια στις επενδύσεις. Ο συντελεστής του φόρου εισοδήματος εταιρειών είχε μειωθεί σε 22% το 2021 έναντι του 28% που ίσχυε το 2019. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η Ελλάδα επιβάλλει ετήσιο κατ’ αποκοπή φόρο ύψους 650 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν έχουν κέρδη ή όχι και επιπλέον του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και άλλων φόρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις με χαμηλό κύκλο εργασιών και λειτουργεί ως φραγμός εισόδου στην αγορά».

Σημειώνεται μάλιστα, ότι η αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν λέει τίποτα λιγότερο από τη θέση της ΓΣΕΒΕΕ την οποία έχει καταθέσει την τελευταία δεκαετία στον δημόσιο διάλογο, ζητώντας επιτακτικά την κατάργηση αυτού του κεφαλικού φόρου, που σε αντίθεση με τους λοιπούς επιβάλλεται ανεξάρτητα με τον υπάρχει κέρδος ή εισόδημα.

Προς επίρρωση των παραπάνω παραθέτει στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με τα οποία οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που κατέγραψαν ζημίες ή μηδενικά κέρδη αντιστοιχούσαν:

– στο 36,1% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2019 (προ πανδημίας)

– στο 63,9% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2020

– στο 53,3% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων το 2021.

«Καλούμε άμεσα να προχωρήσετε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που θα ανακουφίσει κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που λόγω της δυσμενούς συγκυρίας αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα βιωσιμότητας. Παράλληλα, θα καταργηθεί ένας φόρος που αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας λειτουργώντας ανασχετικά για την ανάπτυξη της φορολογικής συνείδησης και συμμόρφωσης», τονίζει στην επιστολή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Το Χρηματιστήριο «πέταξε» κοντά στις 890 μονάδες – Ισχυρό ράλι έως 5% σε τράπεζες, ΤΕΡΝΑ

Άλμα (και) για την τιμή της ζάχαρης – Ο μεγαλύτερος παραγωγός βάζει «φρένο» στις εξαγωγές

Σαγκάη: Νέα σχέδια για την έξοδο από το lockdown