Μετά την απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών, η Ινδία έρχεται να βάλει «φρένο» και στις πωλήσεις ζάχαρης, σε μια προσπάθεια να τονώσει τα εγχώρια αποθέματα και να ταΐσει τα εκατομμύρια των κατοίκων της. 

Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε την επιβολή ανώτατου ορίου στις εξαγωγές, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 εκατ. τόνους ετησίως (από Οκτώβριο έως Σεπτέμβριο), ενώ καλεί τους παραγωγούς να ζητούν «ειδική άδεια» για κάθε εξαγώγιμη ποσότητα από τον Ιούνιο έως το τέλος της τρέχουσας σεζόν.

Η Ινδία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ζάχαρης σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ εξάγει τις δεύτερες υψηλότερες ποσότητες, μετά τη Βραζιλία.  Η απόφαση για τη θέσπιση ανώτατων ορίων έρχεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας πλήττεται από τις διαδοχικές αυξήσεις τιμών σε τρόφιμα, καύσιμα και διάφορα άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. (7,8% τον Απρίλιο).  

Αποτελεί δε, ακόμη μία απόδειξη της ενίσχυσης του προστατευτισμού στον τομέα των τροφίμων, καθώς μεγάλες χώρες αναγκάζονται να βάλουν «μαχαίρι» στις εξαγωγές, προκειμένου να θωρακίσουν τα αποθέματά τους και να αποτρέψουν μια επισιτιστική κρίση.  

Κι αυτό, διότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει στερήσει από τον πλανήτη μια μεγάλη πηγή σιτηρών, καθώς Κίεβο και Μόσχα καλύπτουν από κοινού το 30% των παγκόσμιων αναγκών σε σιτάρι.  

Μέχρι στιγμής, οι παραγωγοί ζάχαρης στην Ινδία έχουν υπογράψει συμβόλαια για εξαγωγές 9 εκατ. τόνων. Πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 12μήνου, οι εξαγωγές είχαν φθάσει μετά βίας τα 7 εκατ. τόνους, δείγμα της μεγάλης αύξησης της διεθνούς ζήτησης κατά τη διάρκεια του 2022. 

Η τιμή των συμβολαίων παράδοσης αυξήθηκε την Τετάρτη κατά 1% και έφθασε στα 556,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο, ένα επίπεδο υψηλότερο κατά 13% από τις αρχές Ιανουαρίου και κατά 26% από τον Μάιο του 2021.  

H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει ένα ιστορικό σοκ στην αγορά εμπορευμάτων, στέλνοντας στα ύψη τις διεθνείς τιμές. Μόνο για φέτος, συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 22,9%, εξαιτίας κυρίως του +40% στις τιμές των σιτηρών.  

Τις προηγούμενες ημέρες, η Μαλαισία επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κοτόπουλων προς το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο ντόπιος πληθωρισμός. Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Ινδία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών.  

Όλα αυτά υποδηλώνουν το πόσο εύθραυστη είναι πλέον η κατάσταση στο διατροφικό ισοζύγιο, με ολοένα και περισσότερους αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.  

Διαβάστε επίσης:

Citigroup: «Buy the Dip» στις μετοχές

Το Χρηματιστήριο «πέταξε» κοντά στις 890 μονάδες – Ισχυρό ράλι έως 5% σε τράπεζες, ΤΕΡΝΑ

Πάνω από 10.000 μέλη στην ελληνική Wind Media – Το χρονικό της απάτης