Οικονομία

Οι 15 άξονες του σχεδίου της επιτροπής Πισσαρίδη για την ελληνική οικονομία

  • newsroom


Στο Μαξίμου παραδόθηκε το ενδιάμεσο πόρισμα για την ελληνική οικονομία της Επιτροπής Πισσαρίδης - Ποιες είναι οι οικονομικές προτεραιότητες και οι 15 άξονες της αναπτυξιακής πολιτικής

Μέτρα για τη μείωση της φορολογίας, λιγότερα βάρη στις επιχειρήσεις, αναβάθμιση της αγοράς εργασίας, ενίσχυση της έρευνας στα πανεπιστήμια και σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας, αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, ψηφιοποίηση στο Δημόσιο, αναβάθμιση στην Παιδεία και την Υγεία, τρεις πυλώνες στο Ασφαλιστικό, γενναία στροφή στην πράσινη οικονομία, εκσυγχρονισμό του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας για την προστασία των επενδυτών, ενίσχυση των ΟΤΑ μέσω μεταφοράς πόρων του φόρου ακίνητης περιουσίας, κ.ο.κ. είναι κάποιες από τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πολιτικής που προτείνει η «επιτροπή σοφών» για το νέο οικονομικό μοντέλο της χώρας.

Οι επιστήμονες της επιτροπής υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη κλήθηκαν να διαμορφώσουν προτάσεις με βάση και τις εξελίξεις στην Ευρώπη για το πρόγραμμα «Next Generation EU», εξ ου και το τελικό πόρισμα αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι πολιτικές αποφάσεις για τα «πού» και «πώς» θα επενδυθούν τα κεφάλαια.  Στο Μαξίμου παραδόθηκε ήδη το ενδιάμεσο πόρισμά της, στο οποίο περιγράφει τους άξονες που πρέπει ν’ ακολουθήσει ως προς την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση για να πετύχει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

Οι προτεραιότητες αυτές είναι οι εξής:
– Η αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
– Η ενίσχυση της μισθωτής εργασίας και η μείωση της παραοικονομίας.
– Η επένδυση στην εκπαίδευση και τη γνώση.
– Η αύξηση του μεγέθους των ελληνικών επιχειρήσεων.
– Η προώθηση της τεχνολογίας αιχμής, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.
– Η επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων.
– Η υποστήριξη των αδύναμων νοικοκυριών.
Στο πόρισμα  των 100 σελίδων οι ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες-μέλη της επιτροπής με επικεφαλής τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη προτείνουν 15 διαφορετικούς άξονες αναπτυξιακής πολιτικής

Οι 15 άξονες 

– Μείωση του φορολογικού βάρους στη μισθωτή εργασία.
– Επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση του κόστους ενέργειας στη μεταποίηση.
– Ενίσχυση της έρευνας μέσω της άρσης των αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια και παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της καινοτομίας.
– Ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους.
–  Υποστήριξη των γυναικών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας.
– Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.
– Δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για τις υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος, με ανώτατο χρονικό όριο για την έκδοση απόφασης το ένα έτος.
– Συνέχιση και εμβάθυνση της ψηφιακής μεταρρύθμισης στη δημόσια διοίκηση.
– Εκσυγχρονισμός του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας ως προς την προστασία των επενδυτών.
– Εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της.
– Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, με προτεραιότητα στην ψηφιοποίησή του.
– Σταδιακή μεταφορά πόρων από το φόρο ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
– Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
– Στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με μείωση του κόστους μετάβασης και στήριξη των τοπικών κοινωνιών κατά τη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης».
– Ανάπτυξη υποδομών

Το σχέδιο της επιτροπής δεν είναι τελικό, καθώς θα παραδοθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου, ήτοι λίγο πριν παρουσιάσει η κυβέρνηση το δικό της πλάνο για την αξιοποίηση των πόρων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ.: τα 32 δισ. ευρώ εφόσον περάσει η πρόταση της Κομισιόν στη Σύνοδο Κορυφής). Έτσι, η επιτροπή Πισσαρίδη θα έχει μεν συμβουλευτικό ρόλο, με αυξημένο κύρος, αλλά το πρόγραμμα «Next Gen», όπως ονομάζεται το σχέδιο για την αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, θα εκπονήσει η κυβέρνηση και θα έχει την «ιδιοκτησία» του.