search icon

Οικονομία

Οι αριθμοί του χρέους από τον κορωνοϊό τρομάζουν: Πώς έφθασαν οι Έλληνες να χρωστούν πάνω από 234 δισ.

Το «μαύρο» αποτύπωμα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία και οι συζητήσεις με την Ε.Ε. για τις οφειλές των ιδιωτών και του κράτους!

Το σοκ από την ανεξέλεγκτη διάσταση των επιπτώσεων της πανδημίας στο χρέος αλλάζει την ατζέντα των συζητήσεων στην Ευρώπη. Οι μετέχοντες στο Eurogroup αρχίζουν να κάνουν σχέδια για την επομένη ημέρα αγγίζοντας θέματα ταμπού -μέχρι τώρα- όπως η διευθέτηση όχι μόνο του ιδιωτικού αλλά και του κρατικού χρέους!

Η Ελλάδα με ένα ΑΕΠ που κυμαίνεται στα 168 δισ. ευρώ (για το 2020) επηρεάζεται υπέρμετρα από τους περιορισμούς της πανδημίας και περιμένει με αγωνία την εξέλιξη των συζητήσεων. Κάθε εβδομάδα lockdown, ζημιώνει την ελληνική οικονομία κατά 750 εκατ. ευρώ, ενώ ο κίνδυνος συσσώρευσης νέων χρεών από επιχειρήσεις- νοικοκυριά, μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο. Τα νούμερα μιλάνε, άλλωστε, από μόνα τους!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το χρέος των πολιτών, έφθασαν, σήμερα, στα 234 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 108 δισ. ευρώ αφορούν οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 89 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τα 37 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το οικονομικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί το ιδιωτικό Χρέος που ανέρχεται στο 138% του ΑΕΠ μαζί με το δημόσιο χρέος που ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ!

Στην προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα για την στήριξης της οικονομίας, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί. Ο πρόσθετος δανεισμός της χώρας (που καθίσταται αναγκαίος για να διατηρηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα σε ασφαλή επίπεδα) έχει εκτοξεύσει το δημόσιος χρέος σε 364,864 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μπήκε στην εποχή των μνημονίων με δημόσιο χρέος 298 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου εκτός από την πίεση που για τη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους, που “γεννήθηκε” στη διάρκεια της πανδημίας ανοίγει και θέμα διαγραφής κρατικών χρεών! Το θέμα, επί του παρόντος συζητιέται ανεπισήμως, καθώς αποτελεί ταμπού για τις «σκληρές» βόρειες χώρες.

Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» στη διάρκεια των μηνών της πανδημίας. Στην κατεύθυνση αυτή αυτή έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις ώστε η «ομπρέλα» της νέας «κορωνο-ρύθμισης» να ανοίξει ώστε και να μεγαλώσουν οι δόσεις (από 24- 48) και να συμπεριληφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που γεννήθηκαν μετά τον Ιούνιο του 2020 από πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Δηλαδή, τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το φόρο εισοδήματος τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις ρυθμίσεων, που συνολικά φτάνουν σε 6 δισ. ευρώ. Φέτος, μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί.

Οι προβολές δείχνουν ότι η υστέρηση το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί ως εξής:

Δεδομένου ότι εισπραξιμότητα είναι της τάξης του 74,11% τα έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 1,976 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ποντάρει στη σύμφωνη γνώμη των Θεσμών για επέκτασης της κορωνο-ρύθμισης σε 60 εως 72, για τους αποδεδειγμένα κορωνοϊόπληκτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τα “κορωνοχρέη” προβλέπει τα εξής:

Διαβάστε ακόμη

Ο «λευκός καπνός» για την Τράπεζα Πειραιώς, το «happy end» για τον Ολλανδό και τον Περιστέρη και το νέο story της Euromedica

Stoferno.gr: Η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Νέες συνεργασίες και επέκταση δικτύου δρομολογεί η Folli Follie

Exit mobile version