Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν παραιτηθεί από την ιδέα μιας ταχείας οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού και είναι έτοιμοι να ρίξουν νέα ρευστότητα τον επόμενο μήνα, εάν υπάρξουν νέες πληροφορίες που θα δείχνουν ότι οι υπάρχουσες προσπάθειες δεν είναι αρκετές.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ  συμφώνησε στις 30 Απριλίου ότι «κατά πάσα πιθανότητα μπορούμε να αποκλείσουμε από τώρα μια ανάκαμψη σε σχήμα V», αν και τα έκτακτα νομισματικά μέτρα (όπως οι αγορές ομολόγων) απέτρεψαν το σενάριο ενός καθοδικού σπιράλ, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας (διαδικτυακής) σύγκλισης του Διοικητικού Συμβουλίου των κεντρικών τραπεζιτών του ευρωσυστήματος.

«Στη συνάντηση του Ιουνίου, θα είναι διαθέσιμες περισσότερα στοιχεία, μεταξύ αυτών και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψειες», ανέφερε ένα μέλος στην τηλεδιάσκεψη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει το Πρόγραμμα Αγορά Επείγουσας Πανδημίας (PEPP) και ενδεχομένως άλλα μέσα εάν δει ότι η κλίμακα των τονωτικών μέτρων δεν επαρκεί.»

«Τα πρακτικά από την τελευταία συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ασυνήθιστα σαφή. Το πιο σημαντικό, δείχνουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του είναι πιθανό να αυξηθεί τον Ιούνιο. Επιπλέον, τα πρακτικά της συνεδρίασης ουσιαστικά αποσύρουν κάθε αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να διατηρήσει τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων χαμηλές,» είπε ο Ντέιβιντ Πάουελ, οικονομολόγος, στο Bloomberg.

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισαν στη συνεδρίαση να χαλαρώσουν τους όρους των μακροπρόθεσμων δανείων τους προς τις τράπεζες και εισήγαγαν ένα νέο εργαλείο ρευστότητας, αλλά επέλεξαν να μην επεκτείνουν την ποσοτική χαλάρωση.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα αυξηθεί, ίσως ακόμα και στην επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής στις 4 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να αγοράσει χρέος πάνω από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ φέτος – το μεγαλύτερο στην ιστορία της – χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πανδημίας και το προηγούμενο. Η ΕΚΤ πρωταγωνίστησε της οικονομικής απάντησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μέχρι στιγμής οι περισσότερες δημοσιονομικές δράσεις μέχρι στιγμής ανακοινώθηκαν μόνο από εθνικές κυβερνήσεις.

Ποσοτική χαλάρωση

Εκφράστηκε ανησυχία ότι οι μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις της ΕΚΤ στις αγορές κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν υπερβολικές δαπάνες από τις κυβερνήσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι «η δημοσιονομική πολιτική έπρεπε επίσης να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο».

Τελικά φαίνεται ότι η σύστασή του εισακούγεται: Οι Γερμανοί και Γάλλοι ηγέτες πρότειναν τελικά ένα πακέτο βοήθειας ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ αυτή την εβδομάδα που θα μπορούσε να μειώσει την πίεση, αν και πρώτα απαιτεί έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ξεκινήσει από τον επόμενο χρόνο.