Σε εισηγήσεις για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου προχωρά η Παγκόσμια Τράπεζα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς κατέχει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που προτείνει είναι η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ από τις συνολικές δαπάνες για την προνοιακή πολιτική και την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης το 2017. Εξάλλου, πηγές του ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωναν επίσης ότι υπάρχει όντως πρόταση για μείωση αφορολογήτου, προσθέτοντας όμως ότι δεν είναι η μοναδική αλλά ότι υπάρχουν κι άλλες.

Σε ό,τι αφορά τις φοροαπαλλαγές, στο μικροσκόπιο της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν μπει περίπου 30 από τα συνολικά 200 επιδόματα, που αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική κάλυψη εκτός δημόσιου συστήματος υγείας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει πηγή με άμεση γνώση του θέματος, όλα συντείνουν στη μείωση του αφορολόγητου, στη λογική ότι, λόγω κρίσης, δεν μπορούν να περικοπούν κοινωνικές δαπάνες και επιδόματα, καθώς με την επιλογή της περικοπής του αφορολόγητου μπορεί να επιτευχθεί η είσπραξη εσόδων, στη λογική του «παίρνουμε λίγα από τους πολλούς», διασφαλίζοντας ταυτόχρονα προνοιακά επιδόματα.

Η προνοιακή πολιτική της κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί αύριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη συνάντηση που θα έχει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Θεανώ Φωτίου με τους θεσμούς.

Στην ατζέντα θα βρεθεί μεταξύ άλλων η ενιαία βάση δεδομένων για όλα τα επιδόματα (που ήδη βρίσκεται σε ισχύ) αλλά και η μετατροπή του ΟΓΑ σε ενιαία αρχή πληρωμών.