Με το που μπει ο Σεπτέμβριος, την άλλη εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών θα αρχίσει να μετράει τι άφησαν στα κρατικά ταμεία, τουρισμός και εισπράξεις φόρων. Και μόλις αυτά… «κουμπώσουν» με τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ (β τριμήνου), θα οριστικοποιηθεί ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος και τα προτεινόμενα μέτρα που θα εισηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας στον πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκη για το πακέτο της ΔΕΘ.

Όλα αυτά βέβαια τελούν υπο την αίρεση της ενεργειακής κρίσης και την εξέλιξη των τιμών ρεύματος που είναι ο αστάθμητος παράγοντας για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Και επειδή η κυβέρνηση, όπως λέει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν είναι ο «μάντης Κάλχας» για να προβλέπει τις εξελίξεις των ενεργειακών τιμών, επιχειρεί να «κάνει ταμείο» με αυτά που γνωρίζει: Δηλαδή, την ικανοποιητική πορεία του τουρισμού και την θετική αντίδραση των επιχειρηματιών και των φορολογουμένων γενικότερα ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεων τους (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, επιστρεπτέα προκαταβολή).

Ειδικά για τα τουριστικά έσοδα θα πρέπει να τονισθεί και κάτι άλλο: Σε κάθε 1 δισ. ευρώ επιπλέον τζίρου από τον Τουρισμό αντιστοιχούν περίπου 300 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα ενώ υπολογίζεται ότι «δίνουν» και τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τζίρο συνολικά στην οικονομία. Με αυτά, υπόψιν οι «σταθμοί» για την λήψη των αποφάσεων είναι τρεις:

  • Πρώτος σταθμός: Η Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα γίνει η αποτίμηση όχι μόνο των φορολογικών εσόδων του Αυγούστου αλλά των εισπράξεων στους τρεις καλοκαιρινούς μήνες,
  • Δεύτερος σταθμός: Η Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, οπότε η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου (δηλαδή των μηνών Απριλίου- Ιουνίου) όταν ήταν σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αναταράξεις στις οικονομίες πολύ έντονες λόγω των αβεβαιοτήτων. Βάση αυτών των δυο παραμέτρων ο υπουργός Οικονομικών θα προβεί σε εκτιμήσεις για τις τάσεις του ΑΕΠ ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, τότε που εκτιμήσεις αναλυτών συγκλίνουν στο ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα… «φρενάρει»!
  • Tρίτος σταθμός: Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, οπότε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης με δεδομένο – για την ώρα- τον στόχος για έλλειμμα 2%

Τα μέτρα αυτό (τόσο για το 2022 όσο και το 2023) θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι για το επόμενο έτος, ήδη έχει προαναγγελθεί ότι:

  • οι συντάξεις θα αυξηθούν, με το τελικό ποσοστό να εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού αλλά και του ΑΕΠ φέτος. Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν τον Ιούλιο, το 2022 ο πληθωρισμός στη χώρα μας θα διαμορφωθεί στο 8,9% και η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4%, αν και στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν η αύξηση του ΑΕΠ να είναι ακόμα υψηλότερη και ο πληθωρισμός χαμηλότερος από το 8,9%.
  • η εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους, με κόστος για τον προϋπολογισμό γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την εφετινή χρονιά πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, η οποία παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αν αυτό συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, θα πρέπει να αυξηθεί και το ποσό των ενεργειακών επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να να απορροφηθούν οι αυξήσεις 0,8 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ρεύματος, η κρατική επιδότηση, συνολικά, δηλαδή μαζί με τους πόρους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, υπολογίζεται ότι θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,5 δισ ευρώ!

Έτσι έρχεται στο προσκήνιο το εναλλακτικό σενάριο που βασίζεται σε χονδρική τιμή του ρεύματος στα 400 ευρώ. Το κόστος μόνο για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει στο 1,5 δισ ευρώ, δηλαδή στα 300 εκ ευρώ το μήνα.

Στο βάθος παραμένει και ένα «μαύρο» σενάριο που ανεβάζει το κόστος στα 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή στα 420 εκατ. ευρώ το μήνα, αν η χονδρική τιμή του ρεύματος πάει στα 600 ευρώ.

Πάντως, για την ώρα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μια ακόμα «επιταγή ακρίβειας», η επίσπευση μιας νέας αύξησης του κατώτατου μισθού με εφαρμογή από την αρχή του 2023, η διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης όπως και η συνέχιση του fuel pass το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Διαβάστε ακόμα:

Το μυστήριο των υποκλοπών, ο Στουρνάρας και η Βρεττού, οι Έλληνες μνηστήρες της Τράπεζας Κύπρου και Κουτσολιούτσος με τη Μαρί Σαντάλ στις Σπέτσες

Lone Star: Το τρίμηνο «φλερτ» με την Τράπεζα Κύπρου, το εγχώριο ενδιαφέρον και ο «σκιώδης» John Grayken

Σε ύψη ρεκόρ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα σήμερα – Έφτασε τα 539,54 ευρώ/MWh