Σε πολιτική κίνηση ευρύτερης σημασίας και μείζονος ενδιαφέροντος έχει μετατρέψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία αρχίζει μεθαύριο, Κυριακή.

Οπλισμένος με την εμπειρία των πρώτων εβδομάδων διακυβέρνησης της χώρας, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι στο πρώτο υπερατλαντικό του ταξίδι με αυτή του την ιδιότητα, θα πετύχει να προωθήσει τα ελληνικά συμφέροντα σε τουλάχιστον τέσσερις άξονες: Στο κομμάτι των ευαίσθητων εθνικών μας θεμάτων, στις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας μας, στην περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με την Ομογένεια και, φυσικά, στην προσέλκυση κεφαλαίων κι επενδυτών, προκειμένου να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως έλεγαν πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στο “Ν”, οι κύκλοι αυτοί αλληλοτέμνονται. Δηλαδή, αν στη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ επικρατήσει ένα κλίμα συνεννόησης και αμοιβαίας προσπάθειας για εξομάλυνση κάθε προβλήματος που ακόμα δημιουργεί προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, τότε είναι εύλογο να υπάρξει βελτίωση και των διμερών οικονομικών ανταλλαγών, με νέες ελληνικού ενδιαφέροντος επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων.

Κάτι παρόμοιο θα συμβεί και στην περίπτωση που αποδώσουν οι ελληνικές πρωτοβουλίες για στρατηγικές συμμαχίες, όπως λ.χ. η πρόταση της Αθήνας στη βάση των εισηγήσεων του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) και την UNESCO κι επελέγη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να είναι μια από τις εννέα εμβληματικές προτάσεις που θα συζητηθούν στην Σύνοδο του Οργανισμού για την κλιματική αλλαγή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει την συγκεκριμένη εξέλιξη προκειμένου να αναδείξει το νέο αφήγημα της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ως προορισμό επενδύσεων από κεφάλαια μακροπρόθεσμων αποδόσεων, με δεδομένη την σταθερή επιδίωξη της Αθήνας να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα των οίκων αξιολόγησης στα τέλη της επόμενης χρονιάς.

 

1. Επενδύσεις στην Ελλάδα, σημαίνουν ευκαιρίες για τα διεθνή funds

Οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων στην Ελλάδα, είναι προσεκτικά προετοιμασμένες από επιτελείο συνεργατών του, εντός κι εκτός κυβέρνησης, όχι απαραίτητα σε χαρτοφυλάκια που σχετίζονται άμεσα με επενδύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους διεθνών οίκων αξιολόγησης και μεγάλων τραπεζών, όπως οι Merill Lynch, JPMorgan, Goldman Sachs κλπ, ενώ αντικείμενο θετικών σχολίων έχει γίνει η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος -που βρέθηκε προ ημερών στην Ελλάδα- να διοργανώσει ο ίδιος γεύμα στο οποίο θα παρακαθίσει σειρά επενδυτών και θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πέραν της κεντρικής πολιτικής θέσης που θα εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων, τη μείωση της φορολογίας, την ψηφιοποίηση των συναλλαγών μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου, την ad hoc διευκόλυνση των επενδυτών κλπ, θα κινηθεί σε ακόμα δυο επίπεδα: Πρώτον στο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε το 10ετές ελληνικό ομόλογο, την προώθηση επενδύσεων όπως του Ελληνικού, της Κασσιόπης, της Αφάντου κλπ και δεύτερον, στο πόσο ελκυστική γίνεται η Ελλάδα μέσα σε ένα περιβάλλον όπως το ευρωπαϊκό, το οποίο δείχνει αυτή την περίοδο σημάδια επιβράδυνσης.

 

2 Διάλογος, αντί για ένταση

Σταθερή επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η υποχώρηση των εντάσεων με τους γείτονές μας, ειδικά εκείνους με τους οποίους υπάρχουν ζητήματα που μπορούν να προκαλέσουν εμπλοκές κάθε είδους.

Κυρίως μιλάμε για την Τουρκία στα ανατολικά μας σύνορα, ωστόσο προβλήματα έχουμε τόσο με τη σκοπιανή, όσο και με την αλβανική πολιτική ελίτ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεδίωξε εγκαίρως να έχει συναντήσεις με τους ηγέτες και των τριών αυτών χωρών. Στη Νέα Υόρκη, την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής που είναι αφιερωμένη στο Κλίμα, έχει ήδη επισημοποιηθεί η συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ λεπτομέρειες φαίνεται ότι απομένουν για τον προσδιορισμό και των άλλων δυο συναντήσεων, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και τον ομόλογό του της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν θα είναι οπωσδήποτε οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αφού αμέσως μετά θα υπάρξει και συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών όχι ως διμερές ζήτημα, αλλά ως θέμα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η δημιουργία από την Άγκυρα τεχνητής έντασης με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο, καθώς και οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών, καθώς πάγια είναι η αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ δυο χωρών, τις περισσότερες φορές συμβάλλει αποτελεσματικά στην άμβλυνση άλλου είδους διαφορών, όπως αυτές που έχουμε με την Τουρκία.

Με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει τη σύσφιγξη των οικονομικών σχέσεων των δυο κρατών, καθώς και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για επίλυση εκείνων των πτυχών της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν σε παράγοντες εντάσεων, όπως λ.χ. η προστασία των ελληνικών προϊόντων τα οποία παράγονται κι εξάγονται από εταιρείες της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να είναι ανελαστικός, να ζητήσει εγγυήσεις για το σεβασμό των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και να συνδέσει ευθέως την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την οριστική παραίτηση των Τιράνων από ανιστόρητες εδαφικές διεκδικήσεις, οι οποίες μπορεί εύκολα να μετατραπούν σε θερμού τύπου διένεξη μεταξύ των δυο χωρών.

 

3. Η νέα εικόνα της Ελλάδος, στον κόσμο

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το Κλίμα, καθώς και η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο αυτής της συνέλευσης, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό να εξηγήσει στους συνομιλητές του ότι στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία κρίσης και εσωτερικής υποτίμησης, ανοίγει αυτή την περίοδο μια νέα εποχή, η οποία ενδιαφέρει διεθνείς επενδυτές αλλά και ηγεσίες χωρών και Διεθνών Οργανισμών.

Σκοπός του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να καταστήσει τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή κεντρικό άξονα προώθησης των ελληνικών θέσεων, και να επιτύχει τον προσεχή Μάιο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, στην οποία θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μαζί με άλλες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από χώρες που στηρίζουν την ελληνική πρόταση.

Στην αναβάθμιση της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας διεθνώς εντάσσεται και η συνάντηση Μητσοτάκη- Τραμπ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει ότι στηρίζει τις θέσεις της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάινεν για στρατηγική κάλυψη της Ευρώπης από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, ενώ ειδικότερα στο διμερές πεδίο οι δυο άνδρες θα συζητήσουν την ανανέωση της χρήσης της βάσης της Σούδας, τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του αεροδρομίου της Λάρισας κλπ, τα οποία προφανώς θα συμπεριληφθούν στη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος- ΗΠΑ που πρόκειται να επικυρώσει ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος φτάνει στην ελληνική πρωτεύουσα στο πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου.

 

4. Κοντύτερα στην Ελλάδα, η Ομογένεια

Πάγια θέση του σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας είναι ότι η Ελληνική Ομογένεια αποτελεί κρίσιμο κομμάτι του ελληνισμού για την πρόοδο και την ευημερία του.

Γι αυτό έκανε εμβληματική πολιτική του θέση το δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού, για το οποίο θα μιλήσει με τους εκπροσώπους των ομογενών, σε συνέχεια της πρόσφατης επαφής που είχαν τον περασμένο Μάρτιο όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας ως κυβέρνηση.

Γι αυτό το θέμα, αλλά και για τους άρρηκτους δεσμούς της Ελλάδος με τα παιδιά της που ζουν στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Δημητρίου Αστόριας «Πέτρος Γ. Πατρίδης».