«Από τον Ιούλιο και μετά, με την παρέμβαση της κυβέρνησης, αποσυνδέουμε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι μας να πληρώνουμε 70 – 90%, οι αγρότες συγκεκριμένα 90%, μικρότερες αυξήσεις σε σχέση με αυτές που πληρώναμε πριν την εφαρμογή των μέτρων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο Mega.

«Το σημαντικό είναι ότι μιλάμε οριζόντια για όλους, μικρές καταναλώσεις, μεγάλες καταναλώσεις, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αγρότες.

Θα πληρώνουν, με βάση τη ρύθμιση που σχεδίασε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από τον Ιούλιο και μετά και για ένα μεγάλο χρονικό ορίζοντα, από 70 – 90% λιγότερο από τις αυξήσεις που πληρώναμε το προηγούμενο διάστημα», είπε.

Σημείωσε δε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση, με μια πολύ γενναία και ουσιαστική και καλά μελετημένη παρέμβαση, είναι να εκλογικεύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και να περιορίζει δραστικά το ποσοστό των ανατιμήσεων. «Επί της ουσίας αναστέλλοντας την εφαρμογή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που ήταν η βασική αιτία της εκτόξευσης των τιμών» είπε.

Ακόμη, επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποκαθιστά μια αδικία, καθώς οι μεγαλύτερες καταναλώσεις πάνω από τις 300 kwh είχαν υπέρμετρες αυξήσεις. «Έρχεται η κυβέρνηση και δίνει σε αυτούς τους καταναλωτές αναδρομικά πίσω το 60% της επιβάρυνσης που είχαν για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε ότι με βάση τις εξαγγελίες του Απριλίου οι επιχειρήσεις με συγκεκριμένες καταναλώσεις θα πάρουν στήριξη αναδρομική από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο. «Θα την δουν αυτή την ελάφρυνση στους λογαριασμούς που θα έρθουν το επόμενο διάστημα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αλήθεια ότι βρίσκονται εκτός της κυβερνητικής στήριξης οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, τόνισε ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε για τις 300kwh αύξηση από το 80 στο 85% της κάλυψης. «Για όλους τους υπόλοιπους από τις 300kwh και πάνω θα έχουμε οριζόντια 50% μείωση της αύξησης. Αφορά όλους, και για την κύρια κατοικία και για την άλλη τους κατοικία. Για τις μικρές επιχειρήσεις 80% και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις 60% για τον Μάιο και τον Ιούνιο, μείωση της αύξησης» τόνισε.

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι κανείς δεν βρίσκεται εκτός της περιμέτρου παρέμβασης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. «Και στην επιστροφή χρημάτων, 45.000 ευρώ η περίμετρος για τα νοικοκυριά και για κατανάλωση πάνω από 300 kwh και οι επιχειρήσεις με τα προηγούμενα μέτρα θα δουν διόρθωση τώρα. Τον Μάιο και τον Ιούνιο αυξάνεται η επιδότηση για τις 300 kwh, 50% επιδότηση για τις 300 kwh και πάνω, 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 60% για τους υπόλοιπους. Και το σημαντικό από τον Ιούλιο και για μεγάλο χρονικό ορίζοντα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής και θα πληρώνουμε 70-90% λιγότερες αυξήσεις όλοι οριζόντια», επανέλαβε.

Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Βακάκης: «Τα μελλούμενα θα είναι πολύ πιο βίαια απ’ ό,τι αντιλαμβάνεται ο κόσμος»

Κίνα: «Εμπάργκο» στους υπολογιστές και την τεχνολογία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες

Σε υψηλό 20 ετών η αξία του δολαρίου – Στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια