Οικονομία

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου: Παράταση στις μεταβιβάσεις με βεβαίωση μηχανικού

  • newsroom


Με την τρίμηνη παράταση δίνεται μεγάλη «ανάσα» στους ιδιοκτήτες ακινήτων 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κατατίθεται άμεσα νομοθετική ρύθμιση με την οποία χορηγείται τρίμηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης μηχανικού, έως και τις 31.12.2021. Υπογραμμίζεται ότι αυτή είναι και η τελευταία παράταση που δίνεται.

Όπως είχε ενημερώσει το Newmoney στόχος είναι να μην ανακοπεί το κύμα μεταβιβάσεων που μεγαλώνει διαρκώς λόγω τόσο λόγω της αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις γονικές παροχές, από 01/10/2021 όσο και λόγω της αλλαγή των αντικειμενικών αξιών από 1/1/2022

Το σίγουρο είναι ότι με την τρίμηνη παράταση οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν μια μεγάλη ανάσα καθώς  η υποχρεωτική ισχύς της λεγόμενης «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου», συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακίνητων, χρονοτριβή για την εξεύρεση των πάμπολλων απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της.

Πρόκειται για το έγγραφο που πιστοποιεί την ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων.

Με τη βεβαίωση αυτή διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως τις 31 Ιανουαρίου 2021 από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης. Μάλιστα, μόνο με την απόκτησή της θα θεωρείται ολοκληρωμένη – και – η τακτοποίηση των αυθαιρέτων

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες η τρίμηνη αυτή παράταση για όλες τις συμβολαιογραφικές πράξεις, όπως για παράδειγμα συστάσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας, κανονισμούς πολυκατοικιών, μεταβιβάσεις ακινήτων και φυσικά, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ωφεληθούν από το νέο μέτρο της αύξησης του αφορολόγητου ορίου.

Υποχρέωση για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου έχουν:

  • Όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες
  • Τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους
  • Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων
  • Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Διαβάστε ακόμη:

JPMorgan: Τα διαγράμματα που εξηγούν το χάος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Τα 10 πιο αναπτυσσόμενα επαγγέλματα της επόμενης 10ετίας – Πόσο πληρώνουν (λίστα)

Moody’s: Η Ελλάδα διαθέτει τη δυναμική να εμφανίσει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα