Η επαναφορά της αγοράς σε λειτουργία μετά το lockdown δεν στάθηκε αρκετή για να συγκρατήσει την πτώση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στο δείκτη οικονομικού κλίματος, όπως καταδεικνύει η τελευταία έρευνα του ΙΟΒΕ. Σύμφωνα με αυτή ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε και τον Ιούνιο, στις 87,6 μονάδες, από 88,5 μονάδες που ήταν το Μάιο. Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης είχε φθάσει στις 113,2 μονάδες τον περασμένο Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα απ’ το 2000 για να ακολουθήσει έκτοτε κατακόρυφη πτώση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, κατά το μήνα Ιούνιο μικρή επιδείνωση των προσδοκιών καταγράφηκε σε βιομηχανία και υπηρεσίες, ενώ αντίθετα σε κατασκευές και λιανικό εμπόριο υπήρξε σχετική διόρθωση των προσδοκιών μετά τη μεγάλη υποχώρηση των προηγούμενων μηνών.

Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, επίσης σημειώνεται ανοδική διόρθωση της κάμψης που υπήρξε έως τον Μάιο, με τα περισσότερα νοικοκυριά να διατυπώνουν λιγότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία στους επόμενους 12 μήνες των δικών τους οικονομικών αλλά και της ευρύτερης οικονομίας, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ «όλοι οι τομείς στην παραγωγή, αλλά και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε πορεία προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, η οποία ακόμα εμπεριέχει πολλές αβεβαιότητες. Η επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο σταδιακή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές, όπου υπήρξε εντονότερη αρχική επιδείνωση αλλά στη συνέχεια σχετική βελτίωση, πιθανώς λόγω και του περισσότερου κλειστού χαρακτήρα και ακαμψιών μεγάλου τμήματος της οικονομίας. Η εξέλιξη του οικονομικού κλίματος και της ίδιας της ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων, εγχώριους και του εξωτερικού περιβάλλοντος. Υπάρχει ακόμη αναμονή σημαντικών παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως του τρόπου εφαρμογής τους στην πράξη. Παγκοσμίως, το πρόβλημα της πανδημίας συνεχίζεται με σημαντική ένταση, ενώ οι προβλέψεις ύφεσης για το τρέχον έτος αναθεωρούνται επί τα χείρω. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το τρίτο τρίμηνο είναι αυτό το οποίο καθορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο πεδίο του εγχώριου προϊόντος και σε ετήσια βάση».

Αναλυτικότερα:

-Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα διογκώθηκε και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν ήπια. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία περιορίστηκε οριακά τον Ιούνιο, στις 82,3 (από 82,8 τον Μάιο) μονάδες, επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (104,2 μον.) και το χαμηλότερο των τελευταίων 4,5 ετών.

-Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα παραγωγής ενισχύθηκαν, ενώ οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση εμφάνισαν οριακή βελτίωση. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, μετά την πρωτοφανή πτώση του διμήνου Απριλίου-Μαΐου, ανακάμπτει σημαντικά, στις 51,5 μονάδες (από 18,5 μον.), επίπεδο ελαφρά χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (54,6 μονάδες). Στους επιμέρους κλάδους, η βελτίωση ήταν σημαντική τόσο στα Δημόσια Έργα, όσο και στις Ιδιωτικές Κατασκευές όπου οι προσδοκίες ενισχύθηκαν έντονα. Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων βελτιώθηκαν ελαφρά, παραμένοντας ωστόσο έντονα αρνητικές, όπως και οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες όμως παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.

-Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ παράλληλα τα αποθέματα διογκώνονται ελαφρά. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο διορθώνει σχετικά τον Ιούνιο την πορεία του, στις 84,4 (από 65,8) μονάδες.

-Στις Υπηρεσίες, οι ήπιες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίστηκαν έντονα, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση αλλά και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες επηρεάστηκε και αυτός έντονα από τις πρόσφατες εξελίξεις και διαμορφώθηκε ήδη από τον Μάιο, στις 47,9 μονάδες (από 80,9) επίπεδο όπου σχεδόν διατηρείται και τον Ιούνιο (46,9).

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχωρούν οριακά σε αντίθεση με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους όπου βελτιώνονται ήπια, όπως επίσης και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές ενώ η πρόθεση για αποταμίευση εξασθενεί οριακά. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε μικρή ενίσχυση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις –27,7 (από –33,0) μονάδες. Αυτό το επίπεδο είναι ίδιο με εκείνο πριν ένα έτος (-27,8 μονάδες). Τα πρόσθετα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προς το τέλος του προηγούμενου μήνα θεωρείται ότι συνέβαλαν εν μέρει στην βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.