Τους στόχους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της εξάμηνης υπουργικής του θητείας, παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου και παρουσιάστηκε και η νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 θα έχει οριστικοποιηθεί  η μορφή του νέου ασφαλιστικού φορέα (ΕΛΓΑ), με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ως συμπληρωματικό τμήμα της ασφάλισης. Στόχος όπως είπε ο υπουργός είναι «πληρέστερες και ταχύτερες αποζημιώσεις χωρίς επιπλέον επιβάρυνση στο ασφάλιστρο». Αυτή τη στιγμή οι αποζημιώσεις που καταβάλει ο οργανισμός ανέρχονται σε 200-210 εκατομμύρια ενώ τα έσοδα σε 170 εκατ. ευρώ. «Κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, ο αρμόδιος υπουργός, το ΥΠΑΑΤ έχει τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, σημειώνοντας παράλληλα πως μέχρι στιγμής η υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους αγρότες ανέρχεται σε 70%.

Στόχος του κυβερνητικού έργου, όπως είπε ο Μάκης Βορίδης, είναι να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας της χώρας, να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών αλλά και να συγκρατηθεί ο νέος πληθυσμός στον αγροτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός στάθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2019 οι οποίες είχαν ως στόχο την στήριξη των Ενώσεων & των Ομάδων Παραγωγών, τη μείωση του κόστους παραγωγής την ενίσχυση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας κ.α..

Συγκεκριμένα ο Βορίδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχώρησε στη μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%.

Για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με το νόμο που ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου μειώθηκε ο φόρος των αγροτικών επιχειρήσεων, σε δύο χρόνια από το 28% στο 20%, ενώ μειώθηκε και ο εισαγωγικός συντελεστής στο 9% από 22%.

Έγινε αναφορά στην υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης για το Ταμείο Εγγυήσεων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, αρχικού κεφαλαίου από το ΠΑΑ 2014-2020 ογδόντα εκατ. ευρώ και το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους που θα φτάσουν έως και τα 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στάθηκε στην συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ‘Αντριου ΜακΝτάουελ τα κεφάλαια της οποίας θα αγγίξουν τα 190 εκατ. ευρώ.

«Ξεπάγωσαν» όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός τα Σχέδια Βελτίωσης καθώς ολοκληρώνεται η αξιολόγηση 15.000 φακέλων, μετά και την επίλυση του θέματος του εύλογου κόστους, με τη δημόσια δαπάνη των επενδυτικών σχεδίων να ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα ο Βορίδης τόνισε ότι έχει ήδη κατατεθεί ο σχετικός φάκελος. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεργαστούν για την επίτευξη του στόχου.

Μιλώντας για το ζήτημα των ελληνοποιήσεων προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές σε όσες επιχειρήσεις προβούν σε αυτού του είδους τις ενέργειες σημειώνοντας ότι στόχος των προστίμων είναι η συμμόρφωση και όχι «εξόντωσή» τους.

Ερωτηθείς για το αγροτικό πετρέλαιο ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι παρόλο που δεν αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης συζητείται συνεχώς, σημειώνοντας ότι η υλοποίησή του είναι θέμα δημοσιονομικού περιθωρίου που θα υπάρξει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται ο Βορίδης τόνισε «είμαστε ανοικτοί στο διάλογο αλλά ο καθένας κρίνεται για τα θέματα που αναδεικνύει προς υλοποίηση. Αναγνωρίζουμε ότι σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες στους παραγωγούς. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να τις κάνουμε μικρότερες» και πρόσθεσε «ό,τι είναι εφικτό γίνεται. Θέλουμε να ελεγχόμαστε ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων μας».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Βορίδης παρουσίασε τη νέα διοίκηση του ΕΦΕΤ, όπου νέος πρόεδρος τοποθετήθηκε ο Αντώνης Ζαμπέλας και αντιπρόεδρος ο Σταύρος Ζαννόπουλος. «Είναι ένας οργανισμός ο οποίος είναι ιδιαίτερα ενεργός» δήλωσε ο νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση ποιοτικών τροφίμων στην αγορά.

Οι προτεραιότητες του 2020

Στη συνέχεια, ο Υπουργός έθεσε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα των δράσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν στη διάρκεια του 2020 και πιο συγκεκριμένα:

-Η νομοθεσία για τις Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών (Μέσα στο β’ τρίμηνο του 2020)

-Το ερανιστικό, όπως το αποκάλεσε, νομοσχέδιο που αφορά ρυθμίσεις οι οποίες προκύπτουν ως ανάγκη από τις διάφορες Διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς του Υπουργείου.

-Το ασφαλιστικό των αγροτών (Στο α’ τρίμηνο του 2020)

-Η σύνταξη νόμου σχετικά με την ίδρυση ενός Εθνικού Αγροτικού Επιμελητηρίου σχετικά με τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των αγροτών

-Οι αλλαγές στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού με τη συμμετοχή σε αυτό και των προέδρων των εποπτευόμενων Οργανισμών

-Η συγκρότηση ενός δομημένου θεσμικού διαλόγου με φορείς, ανά τρίμηνο, με συγκεκριμένη ατζέντα προγραμματική και απολογιστική

-Η ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (εντός του α’ τριμήνου του 2020)

-Η προώθηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετικών αλλαγών για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών (επίσης εντός του α’ τριμήνου του 2020)

-Η παρουσίαση μιας συνολικής παρέμβασης στο θέμα των αγροτικών ασφαλίσεων η οποί θα αφορά την κάλυψη των ζημιών, τα ασφάλιστρα, την ταχύτητα πληρωμής, τη δυνατότητα προκαταβολών και τη σχέση των παραγωγών με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές (στο β’ τρίμηνο του 2020)

-Η σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με στόχο και τη μείωση του κόστους παραγωγής

-Η διευθέτηση του ζητήματος των εργατών γης(στο α’ εξάμηνο του 2020)

-Η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ η οποία είναι μια διαρκής διαδικασία που πιθανόν να ωριμάσει στο β’ εξάμηνο του 2020

-Η αντιμετώπιση του μιμητισμού και των ελληνοποιήσεων (Στο α’ τρίμηνο του 2020)

-Η επαναξιολόγηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών (Στο β’ τρίμηνο του 2020)

-Η αξιοποίηση νέων επιστημονικών μεθόδων για την ενίσχυση και την αξιοπιστία των ελέγχων (Στο γ’ τρίμηνο του 2020)

-Η ομογενοποίηση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διεθνικών εγκλημάτων στον χώρο των τροφίμων (Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020)

-Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Brexit με την ψήφιση σχετικού νόμου τμήμα του οποίου ενδιαφέρει τη βιομηχανία τροφίμων και τους παραγωγούς μας

-Η υπογραφή με τις Περιφέρειες των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (Στο α’ τρίμηνο του 2020)
-Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη (Στο β’ εξάμηνο του 2020)

-Η σύνταξη και δημοσιοποίηση της απόφασης για την κλωνική επιλογή (Στο β’ εξάμηνο του 2020)

-Η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου (Στο γ’ τρίμηνο του 2020)

-Ο σχεδιασμός και η ένταξη μεγάλου αριθμού αρδευτικών έργων (πέραν των 31 που ήδη έχουν προγραμματιστεί) σε συνδυασμό και με το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο καλών καλλιεργητικών πρακτικών και με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ώστε η άρδευση να επιτυγχάνεται με κανόνες ορθής διαχείρισης.

-Η επιτυχημένη συνέχιση της πρόληψης εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων.

-Η εκπόνηση ενός προγράμματος αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών

-Η παρουσίαση εθνικού σχεδίου φυτοπροστασίας (Στο β’ εξάμηνο του 2020)