Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης –Αττικής, εξέλιξη άμεσα συνδεδεμένη και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη στις αρχές της εβδομάδας, στην Κύπρο.

Για την κυβέρνηση η ολοκλήρωση του έργου είναι ύψιστης προτεραιότητας, γεγονός που φαίνεται ότι διαμηνύθηκε και στις διαδοχικές συναντήσεις που σημειώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

«Εξηγήσαμε στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στην ομάδα διοίκησης της Euroasia  Interconnector ότι είναι σημαντική προτεραιότητα για εμάς η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ» αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή πλευρά του Euroasia εντείνει τις διαδικασίες εναντίον του ΑΔΜΗΕ, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του έργου, η οποία δύναται να προκαλέσει νέα εμπόδια στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Στο ΥΠΕΝ σημειώνουν την σπουδαιότητα του έργου για την ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, πολύ περισσότερο τώρα που η λειτουργούσα μονάδα της ΔΕΗ στη μεγαλόνησο θα πρέπει βάση του κοινοτικό δίκαιο να αποσυρθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η καθυστέρηση στην κατασκευή του project επιβαρύνει τους Έλληνες με 300 εκατ. ετησίως που καταβάλλονται μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

«Η καλή θέληση της Ελλάδας είναι δεδομένη απέναντι στην Κύπρο και συνολικά στο project, αλλά η ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης πιεστική. Όποιο μοντέλο επιλεγεί δεν μπορεί να παραγνωρίζει αυτή την παράμετρο» αναφέρουν.

Σήμερα πάντως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ ότι η «Αριάδνη Interconnection», η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει αναλάβει το γιγαντιαίο έργο ύψους 1 δις. ευρώ εξασφάλισε την έγκριση για την εξειδίκευση του έργου και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η μεγάλη επένδυση θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, οδηγώντας στην μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 326 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο λειτουργίας (και 400 εκ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο τα επόμενα 20 έτη) και διασφαλίζοντας την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με τον πλέον οικονομικό και περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεθνείς διαγωνισμοί για το έργο -που διενεργούνται μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της «Αριάδνης Interconnection»- βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ενδιαφέρον κατασκευαστών, προμηθευτών, αλλά και των τραπεζών και της επενδυτικής κοινότητας είναι ισχυρό. Η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα καλωδιακά συστήματα και τους Σταθμούς Μετατροπής εκπνέει στις 5 και 30 Αυγούστου αντίστοιχα.