Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: «Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» για άλλα μέτρα

  • Κωστής Πλάντζος


Τα βάρη του Προϋπολογισμού για το νέο ενεργειακό πακέτο «καταπίνουν» τυχόν σχέδια για νέες παροχές και επιδόματα παρά το μικρότεροι έλλειμμα - Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Πάνω τα έσοδα και μειωμένο έλλειμμα παρά τα έκτακτα επιδόματα

«Προσγειώνει» τις προσδοκίες για νέα έκτακτα μέτρα στήριξης το υπουργείο Οικονομικών. Παρά το εντυπωσιακά χαμηλότερο (κατά σχεδόν 70%) πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, στο οικονομικό επιτελείο προβλέπουν ότι αυτό θα εξανεμιστεί τους επόμενους μήνες επειδή, σύμφωνα με τις εξαγγελίες και όπως προβλέπεται στο νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κρατικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να επιβαρυνθεί πολύ στους επόμενους μήνες, για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος και την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα, στο α΄ τετράμηνο της χρονιάς το πρωτογενές έλλειμμα ανήλθε σε 811 εκατ. ευρώ έναντι στόχου (στην Εισηγητική του περασμένου Δεκεμβρίου) για έλλειμμα 2,453 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα φορολογικά έσοδα σημειώνουν υπέρβαση 1,789 δισ. ευρώ , προφανώς λόγω και των πληθωριστικών αυξήσεων των τιμών.

Ωστόσο οι δαπάνες ήταν πολύ χαμηλότερες από όσες προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο να γίνουν φέτος. Όπως εξηγούσε σε δημοσιογράφους ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου «δεν υπάρχουν άλλα μέτρα πέραν αυτών που έχουμε ήδη πάρει, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος αυτή τη στιγμή», αποκλείοντας τέτοια σχέδια -για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον.

Στην κυβέρνηση αναμένουν με ενδιαφέρον και τις ανακοινώσεις της Κομισιόν την ερχόμενη Τετάρτη, για πιθανά νέα «πανευρωπαϊκά» μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας.

Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν μάλλον απίθανη την αξιοποίηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, για τη μείωση του πληθωρισμού. Πιο πιθανή θεωρούν την ανακατεύθυνση δανείων που έχουν μείνει στα αζήτητα στην Ε.Ε από το Ταμείο Ανάκαμψης (άνω των 230 δισ. ευρώ) που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μόνον για επενδύσεις, όπως π.χ. σε αποθήκες φυσικού αερίου, δίκτυα, αγωγούς κλπ. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να αξιοποιήσει τα επιπλέον δάνεια γιατί, αν και προσωρινά αυξάνουν το δημόσιο χρέος, μεσοπρόθεσμα προκαλεί ελάφρυνση γιατί είναι χαμηλότοκα εν σχέσει με υφιστάμενο χρέος που εμμέσως θα υποκατασταθεί.

Διαβάστε ακόμη:

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Πάνω τα έσοδα και μειωμένο έλλειμμα παρά τα έκτακτα επιδόματα

Η θρυλική αυτοκινητοβιομηχανία που πουλήθηκε από τους Γάλλους για… 1 ρούβλι

Έρχεται ο λογαριασμός της επιστρεπτέας προκαταβολής