«Ό,τι δώσαμε, δώσαμε. Του χρόνου πάλι!» απαντούν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στις ερωτήσεις αν σχεδιάζονται αλλαγές μετά τα εκατοντάδες σχόλια και υποδείξεις των πολιτών στη δημόσια διαβούλευση. Αφήνουν μικρά περιθώρια για επιπλέον ελαφρύνσεις ή διορθώσεις αδικιών πριν νομοθετήσουν φέτος, καθώς «΄δεν έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια»  όπως λένε.

Τι αλλαγές εξετάζονται

Στην πράξη πάντως, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν τις διατάξεις για ηλεκτρονικές δαπάνες 30% του εισοδήματος, καθώς εκεί επικεντρώνονται τα 261 από τα 568 σχόλια και παρατηρήσεις πολιτών, που είχαν συγκεντρωθεί ως τις 12 το μεσημέρι της Τετάρτη. Βλέπουν θετικά κατ’ αρχήν να “μετράει” και η διατροφή, μαζί με φόρους – δόσεις-ενοίκια  στο 60% εισοδήματος που, αν κάποιος το ξεπερνά, θα απαιτούνται δαπάνες 20% και όχι 30%.

Ωστόσο, «έχουμε 1 χρόνο  ακόμα για να διορθώσουμε και τυχόν προβλήματα. Ό,τι και να ψηφιστεί τον Δεκέμβριο φέτος, θα ισχύσει για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος την άνοιξη του 2021» , λένε   στο υπουργείο Οικονομικών, υπονοώντας αλλαγές στην πορεία εφαρμογής των μέτρων, αν αποδειχθεί κάτι ανεφάρμοστο ή λάθος.

Το 2020 οι αποφάσεις για νέες ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη

Στο ίδιο μήκος κύματος, καθησυχάζουν ότι δεν θα χάσουν την απαλλαγή φόρου για τεκμήρια, όσοι έχουν ένα μικρό ή περιστασιακό εισόδημα. «Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση» λένε αρμόδιες πηγές, παρά το γεγονός ότι από τις νέες διατάξεις για την κλίμακα εισοδήματος απαλείφθηκε η φορολόγηση με κλίμακα μισθωτών όσων έχουν εισόδημα έως 6.000 και τεκμήρια μέχρι 9.550 ευρώ.

Τι ανησυχεί το ΥΠΟΙΚ

Αυτό που πραγματικά ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο είναι τα 75 (από τα 568) σχόλια που αφορούν την φορολογική κλίμακα του 2020 με τις μειώσεις και εκπτώσεις φόρου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται  στα μεσαία εισοδήματα 20.000 – 50.000 ευρώ, που θα δουν πενιχρές μειώσεις. «Το ξέρουμε αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για κάτι παραπάνω. Θέλουμε και πρέπει όλοι να δουν μειώσεις φόρου εισοδήματος, αλλά  στη μεσαία τάξη είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πήραν από φέτος κιόλας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ» σημειώνουν.

Αφήνουν περιθώριο πάντως για νέα ή μεγαλύτερη ελάφρυνση έναν χρόνο αργότερα, το 2020,  αναμένοντας και τις αποφάσεις για ενδεχόμενη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Στη λογική αυτήν  η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανεξετάζει και ενδέχεται να αναθεωρήσει την διάταξη που φέρνει, με βάση την οποία όσοι ζητήσουν έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ανακαίνισης, θα χάνουν την αυτόματη  μείωση κατά 5% του φορολογητέου εισοδήματος από ακίνητα.

Η δημόσια διαβούλευση επί των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου κλείνει την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του μηνός το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση  στη Βουλή.