Οικονομία

ΥΠΟΙΚ: «Παράθυρο» για διορθώσεις και δάνεια σε όσους δεν πήραν επιστρεπτέες και επιδοτήσεις

  • Κωστής Πλάντζος


Με καθυστέρηση μηνών αλλά με… διορία 5 ημερών τα αιτήματα επανεξέτασης - Δεύτερη ευκαιρία για όσους κοπήκαν «κατά λάθος» - Προσοχή στις ειδοποιήσεις του MyTaxisnet

«Όποιος προλάβει-πρόλαβε» μέσα σε μια εβδομάδα το πολύ να κάνει ένσταση, για να διεκδικήσει την επιστρεπτέα προκαταβολή που έχασε. Το υπουργείο Οικονομικών δίνει την ευκαιρία για διορθωτικές δηλώσεις και αίτηση επανεξέτασης σε εκατοντάδες χιλιάδες «κομμένους» των επιστρεπτέων προκαταβολών του 2020.

Τις τελευταίες ώρες η ΑΑΔΕ αποστέλλει ήδη βροχηδόν ειδοποιητήρια για να τους ενημερώσει ότι τώρα πλέον έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να υποβάλουν ένσταση και αίτηση επανεξέτασης.

Η ειδοποίηση εμφανίζεται στις e-Κοινοποιήσεις στο myTaxisnet των φορολογουμένων. Με αυτήν η ΑΑΔΕ ανακοινώνει επισήμως πια στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που τον Οκτώβριο ή Δεκέμβριο διεκδίκησαν τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 3 και 4 αλλά δεν πήραν τότε τα λεφτά που ήλπιζαν και περίμεναν, ότι η αίτηση που υπέβαλαν τελικώς απορρίφθηκε.

Παράλληλα όμως τους γνωστοποιεί και ότι έχουν πλέον την ευκαιρία για διορθώσεις και επανεξέταση. Πολλοί, για παράδειγμα, δεν πήραν τα λεφτά πχ επειδή οι ίδιοι ή ο εκπρόσωπός τους έκανε λάθος στη συμπλήρωση κάποιου ποσού ή μιας υποδιαστολής, του ΙΒΑΝ ή οποιουδήποτε τυχόν άλλου στοιχείου έγινε αιτία να στερηθούν άδικα το κρατικό βοήθημα.

Με την ειδοποίηση αυτή καλούνται, αν αμφισβητούν την απόφαση απόρριψης (βάσει των κριτηρίων που είχαν τεθεί) να υποβάλλουν αίτημα επανεξέτασης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ mybusinesssupport «εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών από την παρούσα ενημέρωση» όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στην εικόνα ενός τέτοιου μηνύματος της ΑΑΔΕ:

1. η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει την ακριβή αιτία απόρριψης. Αναφέρει μεν ότι πχ «δεν εμφανίζει την προβλεπόμενη μείωση» αλλά δεν λέει πόση ήταν και πόση θα έπρεπε να είναι, για να καταστεί δικαιούχος. Κατηγοριοποιείται δηλαδή ο λόγος απόρριψης, αλλά δεν εξατομικεύεται για να αμφισβητηθεί με ακρίβεια.

2. πουθενά η ανακοίνωση δεν ξεκαθαρίζει αν οι 5 μέρες διορίας «τρέχουν» από την ημερομηνία αποστολής ή από την ημερομηνία που έλαβε γνώση της ο ενδιαφερόμενος.

3. το ίδιο το σημείωμα αναγράφει και ημερομηνία αποστολής αλλά και ημερομηνία ανάγνωσης του μηνύματος, με ακρίβεια δευτερολέπτου. Θα μπορούσε δηλαδή η διορία των πέντε (5) εργασίμων ημερών να «τρέχει» από την επόμενη ημέρα της ανάγνωσης. Αλλά ούτε και αυτό δηλώνεται σαφώς στους παραλήπτες του μηνύματος. Άρα ο μόνος ασφαλής χρόνος είναι από αποστολής του μηνύματος, είναι από τη στιγμή της αποστολής του στη θυρίδα MyTaxinset ακόμα και αν ο υπόχρεος είναι πχ σε διακοπές ή στο εξωτερικό κλπ και δεν έχει μπει να ελέγξει τέτοιες ειδοποιήσεις.

Ποιοι και πώς θα πάρουν τα λεφτά

Η ουσία είναι πάντως ότι οι υποψήφιοι αποκτούν δικαίωμα ενημέρωσης και εναντίωσης στην απόρριψή του. Θα μπουν στο MyBusinessSupport της ΑΑΔΕ και θα επιλέξουν εναντίωση στην απόρριψη της αίτησής τους και επανεξέτασή της.

 

Στα αιτήματα επανεξέτασης θα τους ζητηθούν 3 πράγματα:

  • σε ποιο γύρο Επιστρεπτέας έκαναν αίτηση και αυτή απορρίθηκε
  • για ποιον λόγο θεωρούν ότι κακώς κόπηκαν ενώ δεν έπρεπε
  • να στείλουν συνημμένα τα δικαιολογητικά που στηρίζουν την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων που στερήθηκαν.

Με τον τρόπο αυτό, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συλλέξουν τα στοιχεία που θα υποβληθούν και στη συνέχεια θα επανεξετάσουν τα αιτήματα στη βάση των νέων δεδομένων, προκειμένου να απορρίψουν ή να δικαιώσουν τους υποψήφιους για την παροχή βοήθειας επαγγελματίες ή επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμα:

Οι «πράσινοι» της ενέργειας, το νέο σκαρί του Theo, ο γνωστός επισπεύδων και ο «μετρημένος» εφοπλιστής

Bitcoin: Η πορεία του σε 4 γραφήματα – Πρόβλεψη για άλμα 26% την επόμενη εβδομάδα

Στο Ecofin Σταϊκούρας και Σκυλακάκης – Αναμένεται η τελική έγκριση του «Ελλάδα 2.0»