Οικονομία

Ιταλική ελπίδα: 525 οι νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες – Μείωση και στην Ισπανία

  • newsroom


Η Ιταλία ανέφερε το χαμηλότερο ημερήσιο απολογισμό εδώ και δυόμισι εβδομάδες, ένα πρόδρομο σήμα ότι ο μήνας των αυστηρών μέτρων περιορισμού για να συγκρατήσουν το ξέσπασμα αρχίζει τελικά να αποφέρει καρπούς

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι θάνατοι του 24ώρου μειώθηκαν την Κυριακή στους 525, ο χαμηλότερος απολογισμός από τις 19 Μαρτίου, με το σύνολο από την έναρξη της επιδημίας στην Ιταλία να φτάνει τους 15.887. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν σε 4.316, από 4.805 την προηγούμενη ημέρα. Η Ιταλία έχει σήμερα 128.948 ενεργά κρούσματα, ελαφρώς λιγότερα από την Ισπανία.

Η Ισπανία, την Κυριακή, είδε για τρίτη συνεχόμενη μέρα τον ημερήσιο απολογισμό θανάτων από τον ιό να υποχωρεί, κι ελπίζει ότι το χειρότερο της εξάπλωσης μπορεί να φτάνει στο τέλος και εκεί. Ο τραγικός απολογισμό παρουσίασε μείωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο, των ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι ενδέχεται να εξετάσει αυστηρότερα μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό της πανδημίας.

Η Ιταλία παραμένει σε αυστηρό lockdown. Η επαρχία της Λομβαρδίας που πλήττεται σκληρά, ζήτησε από τους πολίτες το Σαββατοκύριακο να μην εγκαταλείπουν τα σπίτια τους χωρίς μάσκες στα πρόσωπα και μόνο για σοβαρούς λόγους. Οι αρχές είχαν θορυβηθεί από την αύξηση του κόσμου που κυκλοφορούσε στο δρόμο. Η επαρχία της Τοσκάνης ακολούθησε με ανάλογους περιορισμούς.

Η αστυνομία έχει κόψει πρόστιμα σε περισσότερα από 175.000 άτομα από τις 11 Μαρτίου για παραβιάσεις των κανόνων της καραντίνας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πέμπτη εβδομάδα καραντίνας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ματέο Σαλβίνι κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να ανοίξει τις εκκλησίες για τις επόμενες διακοπές του Πάσχα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Τα μέτρα για τη διακοπή της χώρας έχουν επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 13 Απριλίου και ο Κόντε αναμένεται να ανακοινώσει νέους κανόνες και χρονοδιαγράμματα αναφέρει η εφημερίδα Il Messaggero. Ο Κόντε είπε στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC την Κυριακή ότι δεν είναι σε θέση να πει πότε θα τελειώσει το lockdown της Ιταλίας.

Ορισμένες βιομηχανίες ενδέχεται να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στα μέσα Απριλίου, ενώ οι πολίτες θα κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους τουλάχιστον μέχρι τις 4 Μαΐου, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται να συνέλθε σε συμβούλιο μέχρι τη Δευτέρα, καθώς η Ιταλία επεξεργάζεται νέα μέτρα για την παροχή ρευστότητας σε εταιρείες που επλήγησαν από την επιδημία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρομπέρτο ​​Γκουαλτιέρι το Σάββατο στην κρατική τηλεόραση Rai.

Η κυβέρνηση θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 800.000 ευρώ στο 100% και θα ενισχύσει τις εγγυήσεις έως 90% σε άλλα 200 δισ. Ευρώ, ενώ οι εταιρείες θα μπορούν να αναζητούν τραπεζικά δάνεια μέχρι και το 25% των εσόδων τους, είπε ο υπουργός -περιγράφοντας το ελβετικό μοντέλο.

Ένα άλλο πακέτο αργότερα αυτό το μήνα θα περιλαμβάνει βοηθήματα έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που δε φαίνονται, στη λεγόμενη αδήλωτη οικονομία.