Ο Μάριο Ντράγκι, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είναι πολύ πιθανό να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας και αναναλάβει το τιτάνιο έργο της οικονομικής ανάκαμψης της γειτονικής χώρας, που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Ο Ντράγκι, ρόλος του οποίου στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έχει αποτιμηθεί θετικά από το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων, αναμένεται να αναλάβει ο τιμόνι της Ιταλίας και να βγάλει τη χώρα από το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο.

Μάλιστα, η είδηση της πιθανής ανάληψης των καθηκόντων του πρωθυπουργού οδήγησε το ευρωπαϊκό νόμισμα σε ανοδική τροχιά.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη με τον Μάριο Ντράγκι προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Ματαρέλα, το καθήκον του οποίου είναι να επιλέξει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό, είχε προηγουμένως απευθύνει έκκληση στα πολιτικά κόμματα να δώσουν την ισχυρότερη δυνατή υποστήριξη σε έναν υψηλόβαθμο υποψήφιο, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές κατά τη διάρκεια της πανδημίας και φυσικά εν αναμονή των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η υποψηφιότητα του κ. Ντράγκι ενθουσιάζει τις αγορές καθώς θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για να δώσει τέλος στην πολιτική κρίση.

Φυσικά δεν είναι οι αγορές που θα αποφασίσουν εάν θα αναλάβει την πρωθυπουργία αλλά η Βουλή και η Γερουσία της χώρας, με κάποια κόμματα να δηλώνουν ότι δεν θα τον υποστηρίξουν.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο, αρνήθηκε σχεδόν άμεσα να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Ντράγκι. Ο Βίτο Κρίμι, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, δήλωσε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις με επικεφαλής τους τεχνοκράτες είχαν δημιουργήσει «εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για τους Ιταλούς πολίτες».

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές του Κινήματος ενδέχεται να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Ντράγκι.

Εφόσον αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, ο Ντράγκι θα κληθεί να διαχειριστεί ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και να ανοίξει τον δρόμο για την ανάκαμψη της πολύπαθης ιταλικής οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσει το έπακρο τις διπλωματικές του ικανότητες προκειμένου να διαχειριστεί ένα πολύπλοκο και σύνθετο πολιτικό σκηνικό.

Ποιος είναι ο Super Mario

Διακεκριμένος οικονομολόγος, ο Ντράγκι πιστώνεται τη στήριξη του ευρώ στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2012 με την πρακτική του «Ό,τι χρειαστεί για… όσο χρειαστεί».

Ξεκίνησε επίσης το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο στη συνέχεια επεκτάθηκε για να καταστεί βασικό εργαλείο για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το 2019 ο Ντράγκι συμπλήρωσε 8 χρόνια στο τιμόνι της ΕΚΤ, όταν και παρέδωσε τα κλειδιά στην Κριστίν Λαγκάρντ και έκτοτε υπάρχει μία ισχυρή φημολογία για πιθανή εμπλοκή του στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας

Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, ενώ και το Χρηματιστήριο του Μιλάνο κινήθηκε ανοδικά.

Επιπλέον, αυτή η εξέλιξη γαίνεται να αποτελεί το «τέλος» για την πολιτική καριέρα του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει δικό του πολιτικό κόμμα, μπορεί να αποφασίσει να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε ακόμη: 

Αντόνιο Περκάσι: Ποιο είναι το νέο αφεντικό της ΝΙΚΕ στην Ελλάδα που ψάχνει ήδη προσωπικό (pics)

Οι λοιμωξιολόγοι, ο «legend», το ξενοδοχείο στις Άλπεις, η ξανθιά τραπεζίτισσα και τα… αδέσποτα

Τα σχέδια του Ιβάν Σαββίδη για τον ΟΛΘ