Τέσσερις νέες κατηγορίες προϊόντων (γαλοπούλα, μοσχάρι, βασιλόπιτα ή/και τσουρέκι, και σοκολάτα) διαθέτει το καλάθι του νοικοκυριού που βρίσκεται σε ισχύ για 8η εβδομάδα, οι οποίες συνθέτουν και το «Καλάθι των Χριστουγέννων».

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Inesis, όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες οι περισσότερες αλυσίδες εντείνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν στον τελικό καταναλωτή ένα περιορισμένου κόστους καλάθι. Για 3η συνεχή βδομάδα το μέσο ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώνεται (-1.3%). Ειδικότερα, στο 50% των αλυσίδων(8/16 αλυσίδες) μεταξύ 8ης και 7ης εβδομάδας, το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε. Την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό των αλυσίδων για τις οποίες μειώθηκε το καλάθι έφτανε το 80%. Επίσης για μία και μόνο αλυσίδα το ελάχιστο κόστος ανά μονάδα προϊόντος παρέμεινε αμετάβλητο καθώς δεν υπήρξε μεταβολή στη σύνθεση του καλαθιού (με εξαίρεση ένα προϊόν για το οποίο υπήρχε ομοειδές) και καμία μεταβολή στις τιμές των προϊόντων που ανήκουν στις 51 κατηγορίες.

Μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων φαίνεται να προσφέρει για ακόμη μια εβδομάδα το MarketIn (113), ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κατάταξη των αλυσίδων σε σχέση με το ελάχιστο κόστος καλαθιού (τιμή πώλησης) όπου και αυτή την βδομάδα ο Σκλαβενίτης εξακολουθεί να προσφέρει το φθηνότερο καλάθι με ελάχιστο κόστος 109.73 € (ίδιο ακριβώς με αυτό της προηγούμενης εβδομάδας), ακολουθεί το καλάθι του ΑΒ Βασιλόπουλου με ελάχιστο κόστος 110.78 € και του BAZAAR με ελάχιστο κόστος 111.46 €.

Εξετάζοντας το κόστος του καλαθιού λαμβάνοντας υπόψη εκτός από την τιμή του εκάστοτε προϊόντος και την προσφερόμενη ποσότητα (τιμή μονάδας) τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρώς, όπου ο Κρητικός με 175.65 € φαίνεται να προσφέρει το πιο «συμφέρον» καλάθι ενώ ακολουθεί ο Σκλαβενίτης με ελάχιστο κόστος 191.7, το Lidl με 193.1 € και ο ΑΒ Βασιλόπουλος με ελάχιστο κόστος τα 193.14 €. Παράλληλα ο Κρητικός φαίνεται να προσφέρει και το «βαρύτερο», ενώ ακολουθούν το καλάθι του Μασούτη, του Synka και του Lidl.

Τέλος, φαίνεται ότι πολύ χαμηλά (123.16 €, ) κυμαίνεται το ελάχιστο κόστος του καλαθιού ανά μονάδα προϊόντος αν δίναμε στο καταναλωτή την δυνατότητα να επιλέξει το προϊόν με την ελάχιστη τιμή ανεξάρτητα από Αλυσίδα. Συνεπώς, ο καταναλωτής θα μεγιστοποιούσε το οικονομικό του όφελος εάν είχε την δυνατότητα να επιλέξει τα πιο φθηνά προϊόντα ανάμεσα σε όλες τις αλυσίδες. Ωστόσο σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν περισσότερες από μία αλυσίδες με την ίδια ελάχιστη τιμή ανά μονάδα. Αυτές οι κατηγορίες που προκύπτουν από το καλάθι της 8ης εβδομάδας είναι: Γάλα για βρέφη, Γιαούρτι από Γάλα Αγελάδος Χωρίς Γεύσεις, Γλυκαντικές Ουσίες Κατάλληλες για Διαβητικούς, Λευκή Ζάχαρη, Μωρομάντηλα, Προϊόντα Βρώμης, Τροφή για γάτες, Χοιρινό Συσκευασμένο και Ψωμί για Τοστ.

Σε ότι αφορά το Χριστουγεννιάτικο καλάθι, διαπιστώνουμε ότι αυτή την βδομάδα το Lidl προσφέρει το φθηνότερο καλάθι με ελάχιστο κόστος 11.6 €, ακολουθεί το καλάθι του Σκλαβενίτη με ελάχιστο κόστος 12.07 € και των Synka και Μασούτης με ελάχιστο κόστος 16.14 € και 16.26 € αντίστοιχα. Εξετάζοντας το κόστος του χριστουγεννιάτικου καλαθιού τις 4 νέες κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψη την τιμή ανά μονάδα προϊόντος τα αποτελέσματα διαφοροποιούνται ελαφρώς. Ο Κρητικός με 22.95€ φαίνεται να προσφέρει το πιο «συμφέρον» καλάθι ενώ ακολουθεί το MarketIn με ελάχιστο κόστος 22.99 €, και ακολουθούν το Lidl με ελάχιστο κόστος τα 24.34 € και o Σκλαβενίτης με 25.13 €. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε ποσοστό 71% (12/17) οι αλυσίδες προσφέρουν σε κάθε μια από τις 4 κατηγορίες περισσότερα από ένα προϊόντα. Επίσης, παρατηρούμε ότι στο μοσχάρι το 47% (8/17) των αλυσίδων έναντι 62.5% (10/16) την προηγούμενη εβδομάδα και στην γαλοπούλα το 35% (6/17) έναντι 38% (6/16) την προηγούμενη εβδομάδα , δίνουν περισσότερα από ένα προϊόντα.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται ότι το ελάχιστο κόστος ανά μονάδα για το καλάθι που αφορά μόνο τα χριστουγεννιάτικα προϊόντα μειώθηκε για το 50% των αλυσίδων, ενώ στο 25% παρέμεινε σταθερό.
Σε ότι αφορά την κατηγορία «βασιλόπιτα ή τσουρέκι» οι τιμές πώλησης των προϊόντων ανά κιλό (τιμή μονάδας) για στο Χριστουγεννιάτικο καλάθι κυμαίνονται από 3.3 ευρώ έως 9.5 ευρώ το κιλό (8.5 μέγιστη τιμή ανά κιλό την προηγούμενη εβδομάδα). Για τις σοκολάτες οι πραγματικές τιμές πώλησης του καλαθιού κυμαίνονται από 5.5 ευρώ (3 την προηγούμενη εβδομάδα) έως 46 ευρώ το κιλό. Όσο αφορά την γαλοπούλα και το μοσχάρι, οι τιμές πώλησης των προϊόντων που έχουν συμπεριληφθεί στο χριστουγεννιάτικο καλάθι κυμαίνονται από 4.9 ευρώ έως 11.4 ευρώ το κιλό για την γαλοπούλα , ενώ λίγο πιο ακριβό είναι το μοσχαράκι με τιμές πώλησης να κυμαίνονται μεταξύ 7.4 και 12.8 ευρώ το κιλό (12.1 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα).

Διαβάστε ακόμη

Παράταση κατά έναν μήνα της κράτησης της Εύας Καϊλή στη φυλακή «υπό τον φόβο απαγωγής»

Ληστεία σε γνωστό ξενοδοχείο της Κηφισιάς

Κάιλι Τζένερ: Πώς έχτισε την αυτοκρατορία του 1 δισ. δολαρίων