Πέφτουν οι υπογραφές για την κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι εταιρίες παροχής ενέργειας για τα λεγόμενα υπερκέρδη τους. Πρόκειται για την έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να καταβάλουν και θα αντιστοιχεί στο 90% των επιπλέον κερδών που αποκόμισαν λόγω της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η “καμπάνα” του φόρου θα φθάνει στα 400 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση. Θα πρέπει, δε, να αποδοθεί στο Δημόσιο εντός τριών μηνών από τη βεβαίωση του φόρου. Και όπως έχει ανακοινωθεί, τα χρήματα αυτά θα αποδοθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα, η “έκτακτη εισφορά¨ θα προέλθει από την αυξημένη κερδοφορία (μικτό περιθώριο) της περιόδου από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022. Τα επιπλέον κέρδη, αφού αφαιρεθούν οι εκπτώσεις και επιστροφές που έχουν χορηγηθεί προς τους τελικούς καταναλωτές (μέσω των συνδεδεμένων με τους παραγωγούς προμηθευτών) φορολογούνται με ποσοστό 90%. Το ποσό της εισφοράς, ανά παραγωγό, επιβάλλεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εισπράττεται από την ΑΑΔΕ. Τα έσοδα θα αποδοθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα συνολικά έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για τον μήνα Σεπτέμβριο δεν ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ από τη χονδρεμπορική αγορά και τις δημοπρασίες και τα 300 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ΥΚΩ, που θα καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις – μία στα τέλη Αυγούστου και μία μέσα στον Σεπτέμβριο. Προφανώς η έκτακτη εισφορά θα ενισχύσει τους πόρους του Ταμείου και θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από το βάρος των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος.

Εκτός φορολόγησης είναι οι «έμμεσες εκπτώσεις» που παρείχαν οι εταιρίες σε καταναλωτές μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρουν. Σύμφωνα με τις διατάξεις, υπόχρεοι για την καταβολή της εισφοράς είναι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των μονάδων παραγωγής τους, καθώς και εκείνες που εκπροσωπούνται από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟ.Σ.Ε.).

Από την επιβολή της εισφοράς εξαιρούνται:

  • οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.
  • οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένοι στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα (ΜΣΣ) Κρήτης.

Ειδικά για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (Σ.ΗΘ.Υ.Α.), η εισφορά επιβάλλεται μόνο επί της ποσότητας παραχθείσας ηλεκτρικής ενέργειας που αποζημιώνεται από τη συμμετοχή του παραγωγού αυτού στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη 

Μια ερώτηση-bonus για την ΕΥΠ, το φιλέτο της Πάρου και ο Κορεάτης της INTRALOT

Το τέλος του «κινεζικού οικονομικού ονείρου» είναι γεγονός

ΔΕΣΦΑ: Μετρά πληγές μετά την κυβερνοεπίθεση – Σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα