Της Μαριάννας Τζάννε

Πίτα από την οποία θα επωφεληθούν κυρίως οι μικρές και μεσαίες τεχνικές εταιρείες, δημιουργούν οι μεγάλες εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη και την συντήρηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, που την επόμενη τριετία υπολογίζεται να απορροφήσει 615 εκατομμύρια ευρώ. Άμεσα θα υλοποιηθούν έργα 410 εκατ. ευρώ, τα οποία δίνεται η δυνατότητα να αυξηθούν κατά 205 εκατ. ευρώ αν ο ΔΕΔΔΗΕ ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης που προβλέπουν οι διαδικασίες, με την υλοποίηση έργων που αντιστοιχούν με το 50% του αρχικού προϋπολογισμού.

Τη δίψα του τεχνικού κόσμου για νέες δουλειές, επιβεβαιώνουν τα στατιστικά του Διαχειριστή, σύμφωνα με τα οποία για 55 εργολαβίες, υποβλήθηκαν συνολικά 383 προσφορές από 31 κατασκευαστικές εταιρείες, με μεγάλες εκπτώσεις που έφτασαν το 46%.

Ο όμιλος Καλογρίτσα που πρωτοστάτησε στους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ αναλαμβάνοντας το προηγούμενο διάστημα με αναθέσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ, έχει «χτυπήσει» μόνο 5 διαγωνισμούς. Μέσω των εταιρειών Τοξότης και Ομάδας Κατασκευών είναι προσωρινός ανάδοχος στα έργα για την Αθήνα, τον Πειραιά, την Καλλιθέα, Περιστέρι – Ελευσίνα και την Καρδίτσα προϋπολογιζόμενης δαπάνης 60 εκατ. ευρώ.

Χθες, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, από το οποίο εκπροσωπούνται οι εργαζόμενοι στην εταιρία Τοξότης, πραγματοποίησε κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις 26 απολύσεις στις οποίες  προχώρησε η εταιρεία τον προηγούμενο μήνα και στη μη καταβολή δεδουλευμένων. Ας σημειωθεί ότι μερίδα των  εργαζομένων έχει κάνει επίσχεση.

Η ΝΔ έχει επικρίνει την στάση της διοίκησης του  ΔΕΔΔΗΕ στις εργολαβίες Καλογρίτσα και έχει υποστηρίξει ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε τα περασμένο καλοκαίρι, εισήγηση υπηρεσιακού παράγοντα να κηρυχθεί έκπτωτος, ο εργολάβος συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα και να καθυστερεί  τα έργα, με τον Διαχειριστή του δικτύου να επιδεικνύει μεγάλη ανοχή.

Τι πήραν οι άλλες τεχνικές εταιρείες
 
Από τους μεγάλους τεχνικούς ομίλους, σε οκτώ έργα ύψους 68 εκ. ευρώ προσωρινός ανάδοχος αναδείχτηκε ο Άκτωρας με εκπτώσεις έως 48% σε Φιλοθέη -Κηφισιά, Έδεσσα, Πύργο-Ζάκυνθο, Τρίπολη, Κέρκυρα, Λαμία -Άμφισσα, Χαλκίδα -Αλιβέρι, Άγιο Νικόλαο. Σε κανένα διαγωνισμό δεν μειοδότησαν  Τέρνα και J&P Αβαξ, οι οποίες έδωσαν εκπτώσεις που δεν ξεπέρασαν το 31%. Μία μόνο εργολαβία και μάλιστα στην Καστοριά από 55 συνολικά προσφορές που κατέθεσε, κέρδισε η Μυτιληναίος ενώ ισχυρή κατέστη η παρουσία της Ιντρακάτ, η οποία μειοδότησε σε 6 έργα συνολικού ύψους 52 εκ. ευρώ σε Ηράκλειο, Άρτα, Καρδίτσα, Λειβαδιά-Θήβα και Τρίκαλα.

Τους περισσότερες διαγωνισμούς κέρδισε η υπερκινητική, αλλά άγνωστη ΣΧΣ ΑΤΕΕ, η οποία έφυγε με 13 εργολαβίες. Η εταιρεία είχε αναλάβει κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία έργα άνω των 100 εκατ. ευρώ.