Οικονομία

Κατώτατος μισθός: Αυξάνεται κατά 2% από το φθινόπωρο

  • newsroom


Την ίδια φιλοσοφία της συμβολικής αύξησης του κατώτατου μισθού για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς και την επιστροφή στην κανονικότητα ακολούθησαν και άλλες χώρες της ΕΕ 

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 13 ευρώ (2%) θα εισηγηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο νέος κατώτατος μισθός των 663 ευρώ θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης και δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η στάθμιση των δεδομένων ήταν δύσκολη για την κυβέρνηση καθώς το σύνολο των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων είχε ταχθεί υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, με το επιχείρημα ότι οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στο δυσοίωνο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία θα είναι δυσμενείς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έκανε την υπέρβασή του, ανάβοντας το πράσινο φως για μια συμβολική αύξηση με το σκεπτικό ότι θα τονώσει την ψυχολογία της αγοράς και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κανονικότητα.

Την ίδια φιλοσοφία της συμβολικής αύξησης για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς ακολούθησαν και άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Μάλτα (1%), η Πολωνία 7,7% και η Κροατία 4,6%. Τη μεγαλύτερη αύξηση 16,3% αποφάσισε η Λετονία η οποία όμως αντιστοιχεί σε μόλις 0.41 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μισθοί στις πρώην ανατολικές χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλοί.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αλλάζουν τα κίνητρα για πλαστικό χρήμα – Πού και πώς «χτυπά» η Εφορία

Πανδημία VS Τουρισμού: Πάμε για το 60% του 2019 αν δεν στραβώσει ο… Αύγουστος

«Μπλόκο» (ξανά) στην Εκκλησία από τον δήμο για τα ιερά φιλέτα της Βουλιαγμένης