Στην επιλογή της οριακής αύξησης έναντι εκείνης του «παγώματος» φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση για τον κατώτατο μισθό με την εισήγηση του υπουργείου Εργασίας να προκρίνει την αύξησή του κοντά στο 2% και τη διαμόρφωσή του στα 660 -665 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο Δευτέρα 26 Ιουλίου κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου όπου και θα παρουσιαστεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Είχε προηγηθεί διαβούλευση μετά τις εισηγήσεις των εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων οι οποίες με εξαίρεση τη ΓΣΕΕ πρόκριναν το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) εισηγήθηκε είτε την αύξηση κατά 1,53% (επιλογή που φαίνεται να προκρίνεται) είτε τη διατήρηση του στα σημερινά επίπεδα με τη παράλληλη λήψη μέτρων στήριξης όπως η μικρή αύξηση του αφορολόγητου ή η επανεξέταση των προσαυξήσεων των 3ετιών προϋπηρεσίας.

Οι τρεις παράγοντες και το καθοριστικό μήνυμα

Στη διαμόρφωση της εισήγησής του το υπουργείο Εργασίας αξιολόγησε τρεις παράγοντες:

  • Τις εισηγήσεις κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων που ελήφθησαν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία. Σημειώνεται ότι το μοντέλο διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση εφαρμόζεται ευρέως διεθνώς και περιλαμβάνεται σε πρόταση Οδηγίας της ΕΕ που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
  • Τις αντοχές της οικονομίας στο πλαίσιο που διαμορφώνει η πανδημία, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που επλήγησαν.
  • Τις ανάγκες των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με καταγεγραμμένη ύφεση 8,2% το 2020, λόγω του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, για το 2021, υπάρχουν θετικές εκτιμήσεις για την προοπτική της οικονομίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει ανάπτυξη 4,2%.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα ο καθοριστικός παράγοντας για την εισήγηση της οριακής, έστω, αύξησης έναντι του «παγώματος» ήταν η τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς και η αποστολή του μηνύματος επιστροφής στην κανονικότητα. Επιπλέον, η απόφαση αναμένεται να έχει άμεση ισχύ μετά την υπογραφή της χωρίς αναδρομική ισχύ.

Τι εισηγήθηκαν οι εργοδοτικοί φορείς

Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάχθηκαν υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.

Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάχθηκαν επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγήθηκε δύο επιλογές: είτε τη διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης είτε οριακή αύξησή του κατά 1,53%.

Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγήθηκε η ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, εισηγήθηκε την άμεση αύξησή του στα 751 ευρώ και την περαιτέρω αύξησή του στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.

Στην τελευταία (Απρίλιος 2021) έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού αναφέρεται πως ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν από το υπουργικό συμβούλιο, οι πραγματικοί μισθοί το τελευταίο δωδεκάμηνο αυξήθηκαν κατά περίπου 2,5%, αν ληφθεί υπόψη ο αρνητικός πληθωρισμός και, κυρίως, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Την ίδια φιλοσοφία της συμβολικής αύξησης για την τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς ακολούθησαν και άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Μάλτα που αποφάσισαν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 1%. Στην Πολωνία η αύξηση ήταν 7,7% που όμως αντιστοιχεί 1,16 ευρώ, ενώ στην Κροατία η αύξηση του 4,6% αντιστοιχεί σε 1,08 ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση 16,3% καταγράφεται στην Λετονία η οποία όμως αντιστοιχεί σε μόλις 0,41 ευρώ.

Από τις 17 χώρες που προχώρησαν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, μόνο στις 9 η αύξηση ήταν μεγαλύτερη του 2%, σε 6 χώρες η πραγματική αύξηση ήταν μικρότερη του 1% και σε 2 χώρες ο πραγματικός κατώτατος μισθός μειώθηκε.

Διαβάστε ακόμη

Προσαρμογή στα νέα δεδομένα επιχειρούν εστίαση και διασκέδαση

METIS: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της Ναυτιλίας

Συντάξεις – επιδόματα Αυγούστου: Αναλυτικά οι πληρωμές και οι ημερομηνίες