Κίνητρα για την ασφάλιση περιουσιών έναντι φυσικών καταστροφών εξήγγειλε ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της ΓΣ της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Τα κίνητρα, που θα ενταχθούν στο μεσοσταθμικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, θα έχουν – κυρίως – τη μορφή φοροαπαλλαγών.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση ακούει και αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς αλλά πρέπει να «είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να προσμετρήσουμε τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από τις όποιες εκπτώσεις στις εισφορές».

«Καθυστερούν τα μέτρα»

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου άφησε εμμέσως αιχμές για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων που υποσχόταν η ΝΔ για την τόνωση της ασφαλιστικής αγοράς.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου είπε ότι η κυβέρνηση επικοινωνεί με τις εταιρείες και ότι καταλαβαίνει τα θέματα. Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Τα τρία σημαντικά αιτήματα του κλάδου, όπως τα υπογράμμισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, ειναι:

1. Φορολογικά κίνητρα για τον τρίτο και δεύτερο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης καθώς και για τα επαγγελματικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη εξίσωσης των παροχών με τα επαγγελματικά ταμεία.

2. Φορολογικά κίνητρα προκειμένου να εκπίπτουν οι ασφαλίσεις στο κομμάτι της Υγείας και

3. Φορολογικά κίνητρα για τις ασφαλίσεις σε ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Πάντως ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι υπάρχει αύξηση της ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου στο 8,7% του ΑΕΠ με κεφάλαια ύψους 4,4 δισ ευρώ.

Στουρνάρας: «Να δοθεί ρόλος στην ιδιωτική ασφάλιση»

Υποστηρικτικός στα αιτήματα της ΕΑΕΕ φάνηκε πάντως ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας. Κατά την ομιλία του ζήτησε, μεταξύ άλλων, «να δοθεί ρόλος στην ιδιωτική ασφάλιση» στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Ο κ. Στουρνάρας έφερε ως παράδειγμα τα παν-Ευρωπαϊκά Προσωπικά Συνταξιοδοτικά Προϊόντα (ΠΕΠ), που, πλέον, έχουν εισαχθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία τονίζοντας ότι θα συμβάλλουν προς όφελος του ασφαλισμένους καθ8ώς και θα αυξηθεί η αποταμίευση.

«Η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων αυτών, όχι μόνον από ασφαλιστικές επιχειρήσεις αλλά και από όλες τις οντότητες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, θα εντείνει τον ανταγωνισμό σε όφελος του ασφαλισμένου», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Όμως, για να επιτύχει ο νέος θεσμός πρέπει η πολιτεία να τον αναγνωρίσει ως κομβική συνιστώσα του 3ου πυλώνα ασφάλισης, που λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνεργασία με την κοινωνική και επαγγελματική ασφάλιση, και, κατά δεύτερον, να τον υποστηρίξει με τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα», τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Επίσης ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει η ίδια φορολογική μεταχείριση και για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. «Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να υπάρχουν τα ίδια φορολογικά κίνητρα στην αντιμετώπιση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης των εργαζομένων σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.