search icon

Οικονομία

Κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ: Πότε λήγει η προθεσμία – Ποιους αφορά και πώς γίνεται η ένταξη

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πού μπορούν να κάνουν δήλωση

Στις 15 Νοεμβρίου 2021 λήγει η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για ένταξη των ευάλωτων νοικοκυριών στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ, με τους κωδικούς του Τaxisnet.

Οι δικαιούχοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δυο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης.

Με το πέρας διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απορρίπτονται αυτόματα από το ΚΟΤ.

Ποιοι οι δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα, εφόσον πληρούν αθροιστικά συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια καθώς και κριτήρια διαμονής. Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού, ή τη σύζυγό του με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή της συζύγου του.

Επισημαίνεται πως στην πρώτη κατηγορία (ΚΟΤ-Α) υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης του ΚΕΑ. Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%. Στη δεύτερη (ΚΟΤ-Β) υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη Κοινωνικού Μερίσματος, ενώ στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση διαμορφώνεται περί το 35%.

Ποια είναι η διαδικασία ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Διαβάστε ακόμη:

Moody’s: Η Ελλάδα διαθέτει τη δυναμική να εμφανίσει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα

ΔΕΗ: Παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα για την ΑΜΚ – Τι απαντούν κύκλοι της επιχείρησης

ΡΑΕ: Από αρχές του 2022 οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

Exit mobile version