Πιθανή θεωρεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για το ελληνικό αξιόχρεο το 2023 ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το βράδυ της Παρασκευής, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση (IDR) της Ελλάδας σε “BB” με θετική προοπτική, χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά κάτι στην έως τώρα προσέγγιση της στην αξιολόγηση της χώρας μας.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σημειώνει ότι βασικές προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ζήτημα για το οποίο έχει δεσμευθεί, αλλά και μία αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία.

Αναφερόμενος στην πορεία γενικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτιμά, όπως κι άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ότι θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

Ωστόσο, υπάρχει και το δυσμενές σενάριο με βάση το οποίο στην περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τότε θα καταγραφεί ύφεση.

Για το 2023 ο κ. Ρέγκλινκ εκτιμά ότι είναι αδύνατη να γίνει κάποια πρόβλεψη αυτή τη στιγμή καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τους παραπάνω παράγοντες.

Μιλώντας για την ελληνική οικονομία σημειώνει ότι η πολύ καλή πορεία του τουρισμού θα βοηθήσει σημαντικά σε συνδυασμό μάλιστα με τις μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που ισχύει και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν αναμονή και της απόφασης για τον διάδοχό του από τον Οκτώβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία του, ο επικεφαλής του ESM φαίνεται να ξεχωρίζει τα μέσα του 2015 που η Ελλάδα βρέθηκε «πολύ κοντά» στην έξοδο από την ευρωζώνη.

«Κι αυτή ήταν μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα μα και για την Ευρωζώνη. Χαίρομαι πολύ που μπορέσαμε να το αποφύγουμε αυτό», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε ακόμη 

Πεταλιοί: Οι ελληνικές Μαλδίβες των rich and famous 

Θεσμοί για Ελλάδα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις – Συστάσεις για συνετή δημοσιονομική πολιτική 

Πανικός στα cryptos: Η Τζάνετ Γέλεν περνάει «χειροπέδες» στα κρυπτονομίσματα