Η εκτίναξη του πληθωρισμού έχει μία παράπλευρη θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία: βελτιώνει τον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά ελαφρώς πιο ελκυστική την ελληνική θέση στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα στο παρόν περιβάλλον αναταραχής και αύξησης του κόστους δανεισμού.

Η Julia Lendvai, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση του newmoney στη διάρκεια της 26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα το 2023, αρκεί να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν πιστεύω ότι μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ περισσότερα τα προηγούμενα δύο χρόνια, ειδικά λόγω της πανδημίας» είπε.

«Τα τελευταία δύο χρόνια η τάση για μεταρρυθμίσεις ήταν ισχυρή, η κυβέρνηση προσπαθούσε να παραμείνει μετριοπαθής στις δημοσιονομικές της πολιτικές. Δε θα έλεγα ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν είναι ποτέ μία καλή είδηση. Αυτό, όμως, που βλέπουμε στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι ότι ο πληθωρισμός βοήθησε, διότι αύξησε τον παρονομαστή. Δεδομένης της διάρθρωσης του κρατικού ελληνικού χρέους, η άνοδος των επιτοκίων δεν έχει ακόμα ουσιαστικό αντίκτυπο γιατί ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του χρέους είναι με συγκεκριμένους συμβατικά εγκεκριμένους όρους. Αν δεν επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα. Από ό,τι ακούω, όμως, οι προοπτικές είναι πολύ καλές και ευελπιστώ ότι θα επιτευχθεί του χρόνου. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα συμβεί, γιατί το κλειδί της επιτυχίας είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.».

Julia Lendvai, επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ανάγκη προσεκτικών χειρισμών επεσήμανε στο newmoney και ο Paolo Fioretti, επικεφαλής του ESM για την Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διαχείριση της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Έχω δουλέψει σε Οίκο Αξιολόγησης, στο παρελθόν, και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα υπάρχει, όχι όμως βραχυπρόθεσμα. Εκτιμώ ότι η Ελλάδα θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα στα μέσα του 2023, εξαρτάται όμως και από τις εξελίξεις. Είναι ένας περιορισμός που αντιμετωπίζει η χώρα στην διαχείριση της κρίσης, αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα κίνητρο για να γίνεται καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.».

Συστάσεις για σύνεση

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμαναν στο newmoney ότι είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να μην «παρασυρθεί» σε αυξήσεις μισθών και συντάξεων, με στόχο την κάλυψη του εισοδήματος που χάνεται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. «Σε περίπτωση που δοθούν αυξήσεις αυτές θα επανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό και θα προκληθεί ένα επικίνδυνο σπιράλ» μας εξήγησε αξιωματούχος της Κομισιόν.

Συνιστούν μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη προσοχή σε περίπτωση εκλογών.

«Αν υπάρξουν δύο γύροι εκλογικών αναμετρήσεων καταλαβαίνουμε ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει, θα υπάρξει προσωρινή κυβέρνηση και οι μεταρρυθμίσεις θα επιβραδυνθούν. Δεν μας ανησυχεί ακόμα αυτό το ενδεχόμενο, όμως εμείς διαμηνύουμε ότι οι δράσεις πρέπει να συνεχιστούν και οι δημοσιονομικές πολιτικές να παραμείνουν συνετές. Πρέπει να παραμείνουν συνετές», τονίζουν.

Μία από τις πιο σοβαρές πηγές προβληματισμού για την ελληνική οικονομία είναι ο μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που έχουν υψηλά χρέη. «Είναι μία δύσκολη κατάσταση, γιατί πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δε θα έπρεπε να είχαν λάβει χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια και μάλιστα με τα χαμηλά επιτόκια που αυτό έγινε. Παράλληλα, υπάρχουν και στην ελληνική οικονομία μεγάλες “εταιρείες- ζόμπι” που έμειναν ζωντανές χάρη στην άφθονη ρευστότητα» επισημαίνουν.

Όσο για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές, αν και «αρχίζουμε να είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για το δεύτερο μισό του έτους» παραδέχεται αξιωματούχος της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμα: 

Fitch: Αμετάβλητο το «BB» της Ελλάδας – Παραμένει θετικό και το «outlook»

Ρεκόρ 29 ετών για τον πληθωρισμό – Στο 12,1% τον Ιούνιο 

Εισφορά αλληλεγγύης: Τι κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι (παραδείγματα) (vid)