Το ΥΠΕΝ ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ολοκλήρωση των διατάξεων του νέου κλιματικού νόμου ώστε να κατατεθεί το φθινόπωρο υιοθετώντας τη δέσμη μέτρων «fit for 55», αλλά και υλοποιώντας τις Εθνικές Δεσμεύσεις για το κλίμα, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με το Imerisia.gr, ο κλιματικός νόμος, μαζί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που αυτές τις ημέρες αναθεωρείται και με τον νόμο για την κυκλική οικονομία θα αποτελέσουν τα τρία «εργαλεία» για τη στροφή της ελληνικής οικονομίας προς την κλιματική ουδετερότητα.

Σήμερα η αρμόδια Επιτροπή εξετάζει τους κλιματικούς νόμους των υπολοίπων κρατών-μελών, αλλά και τις προτάσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως το WWF, προκειμένου να υιοθετήσει τους στόχους και τις στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην υλοποίησή τους.

Ως μεσοπρόθεσμος εθνικός στόχος αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι ο περιορισμός κατά 55% των εκπομπών αερίων ως το 2030, αλλά και ο καθορισμός τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία κλπ. Απώτερος στόχος είναι η κλιματική ουδετερότητα το 2050 όπως έχει τεθεί από τον ευρωπαϊκό κλιματικό στόχο στη δέσμη μέτρων «fit for 55».

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, σε σύγκριση με το έτος βάσης (1990) οι εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 22%, όταν ο προηγούμενος στόχος που είχε τεθεί το 2018 ανέφερε περιορισμό τους κατά 40%.

Πότε θα τεθεί σε διαβούλευση

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση νωρίς το φθινόπωρο, με χρονικό ορίζοντα ψήφισής του από την Ολομέλεια της Βουλής πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες στην παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκόβη το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Αραβώσης προσφάτως σε ειδική εκδήλωση για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, την οποία διοργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, έχουν ήδη καθοριστεί δύο θέματα:

  • η μείωση των εκπομπών αερίων κατά 55% έως το 2030 και
  • ο καθορισμός προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο.

Στόχος, όπως υπογράμμισε ο κ. Αραβώσης, είναι να υπολογιστεί η δυνατότητα που έχει κάθε κλάδος ξεχωριστά να συμβάλει στον συνολικό κλιματικό στόχο, σε ορίζοντα πενταετίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, υπάρχει η πολιτική βούληση για «πρασίνισμα» της οικονομίας. «Θα έχουμε σύντομα έναν κλιματικό νόμο με όλα τα εργαλεία και τις διεξόδους, ώστε να φτάσουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Έχουμε τη φιλοδοξία, αλλά και τα οικονομικά εργαλεία για τη μετάβαση», υποστήριξε ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμα

H Alstom υπογράφει συμφωνία 910 εκατ. με την Trenitalia για την προμήθεια έως και 150 τρένων Coradia Stream

Ο Γ. Χατζηθεοδοσίου επικρατέστερος υποψήφιος πρόεδρος για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων

ΥΠΑ: Γιατί δεν προσγειώθηκε πτήση από Αθήνα στην Κοζάνη