Έως το τέλος του Φεβρουαρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της με τους ιδιοκτήτες ακίνητων που δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα για τα ενοίκια που “κουρεύτηκαν” λόγω πανδημίας.

Μέχρι το τέλος τους επόμενη μήνα θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες που υπεκμισθώνουν τα ακίνητά τους και έλαβαν κουρεμένα ενοίκια κατά την περίοδο των lockdown.

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων COVID έχει κλείσει και αυτή την περίοδο “τρέχει” ένας νέος γύρος εκκαθάρισης αρχικών και τροποποιητικών «Δηλώσεων COVID», όπως επίσης και των τροποποιητικών «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» που που αφορούν στους μήνες Νοέμβριο 2020 μέχρι και Ιούλιο 2021.

Οι δηλώσεις αυτές υποβλήθηκαν από εκμισθωτές και υπεκμισθωτές ακίνητων που περιμένουν πάνω από χρόνο για να αποζημιωθούν.

Η περίπτωση των υπεκμισθώσεων ταλαιπώρησε τους πάντες μέχρι να ξεκαθαρίσει: Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να εισπράξει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας.

Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Η ουσία είναι ότι το Δημόσιο πληρώνει μία και μοναδική φορά αποζημίωση για κάθε μισθωμένο / υπεκμισθωμένο ακίνητο, με κατ΄ αρχήν δικαιούχο τον υπεκμισθωτή, ο οποίος με τη σειρά του υποχρεούται σε καταβολή πλήρους μισθώματος στον ιδιοκτήτη. Όταν ο υπεκμισθωτής δεν δικαιούται αποζημίωση, τότε και μόνον τότε, δικαιούχος της αποζημίωσης είναι ο ιδιοκτήτης – εκμισθωτής.

Αυτή την περίοδο η ΑΑΔΕ προσπαθεί να προσδιορίσει ποιος δικαιούται την αποζημίωση και ποιοι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να είχαν εισπράξει ολόκληρο το ενοίκιο. Όπως γίνεται αντιληπτό η εκκαθάριση των υποθέσεων που αφορούν στα κουρεμένα ενοίκια υπεκμισθώσεων αποτελεί μια σύνθετη και αρκετά δύσκολη διαδικασία.

Eξάλλου έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος συμψηφισμών αποζημιώσεων (2020) με φόρους. Μόλις ολοκληρωθούν οι διορθώσεις για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και γίνει η εκκαθάριση τους, οι ιδιοκτήτες που θα διαπιστώνουν ότι τους έχουν συμψηφιστεί φόρος εισοδήματος με αποζημιώσεις που δικαιούνται για μειώσεις ενοικίων που υπέστησαν την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η διαδικασία των συμψηφισμών βρίσκεται σε εξέλιξη για όσους εγκρίνεται η αίτηση τους και έχουν ανοιχτές οφειλές φόρων (π.χ. από τη φορολογική δήλωση). Η σχετική ενημέρωση γίνεται στο Taxisnet και στην «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση».

Μέσω της ΠΟΜΙΔΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν επίσης:

• Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή διορθώσεων και δηλώσεων COVID της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020.
• Να ανοίξει η εφαρμογή για υποβολή δηλώσεων COVID για τους μήνες Ιούνιο & Ιούλιο 2021 διότι για αυτό το χρονικό διάστημα δόθηκε η ευκαιρία μόνο για αρχικές δηλώσεις.
• Να εκδοθούν αποφάσεις για τους ΚΑΔ μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021, ή έστω ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει πλέον για κανένα δικαίωμα μείωσης ενοικίου, δεδομένου ότι διάφοροι ενοικιαστές να αρνούνται ακόμη και τώρα να καταβάλουν τα μισθώματα ή μέρος τους, με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό ότι συνεχίζουν να έχουν δικαίωμα μείωσης ενοικίου!

Διαβάστε ακόμη: 

Παντελής Παντελιάδης: Ο τελευταίος μίας μεγάλης γενιάς αυτοδημιούργητων σουπερμαρκετάδων

Τζέιμι Ντίμον: Ο ελληνικής καταγωγής CEO της JP Morgan που δημιούργησε τον πρώτο «μονόκερο» της χώρας

ΟΠΕΚΑ: Αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού για σήμερα